Zo maak je een goede kaasplank
Nederland staat in de top 5 van de grootste kaasproducenten in de wereld. We maken jaarlijks meer dan 650 miljoen kilo kaas! Niet voor niets noemen we onszelf kaaskoppen. En daar past een goed kaasplankje natuurlijk helemaal tussen. Als geen idee hebben wat voor kazen je op zo’n plank moet leggen, of graag wat tips wil hebben voor het maken van de ultieme kaasplank? Lees vooral verder!
1. Kaasplank & kaasmesjes
Een kaasplank komt van origine uit Frankrijk. De Fransen eten dit voornamelijk als dessert, of vlak voor het (zoete) dessert. Ook als je zelf een etentje geeft is het een aangename manier om je gasten ergens aan te laten knabbelen terwijl je zelf als gastvrouw of gastheer het dessert klaarmaakt. Ook grappig: elk kaasje heeft zijn eigen soulmate wat kaasmesjes betreft. Doordat de kazen verschillen in structuur kan er nog wat kaas blijven plakken aan de mesjes. Zorg er daarom voor dat elke kaas zijn eigen mesje heeft. Vaak kun je dit soort mesjes per set kopen – bijvoorbeeld van Boska. Dan zitten er meestal vier verschillende messen in: voor vier verschillende soorten kaas. Welke? Kijk mee op onderstaande afbeelding, met de klok mee vanaf linksboven:
– het mesje met de gaten in het lemmet is geschikt voor halfzachte kazen zoals Port Salut
– voor harde kazen zoals Parmezaanse kaas gebruik je het mes met de bolle buik en een punt
– het smeermesje met zijn bolle buikje en zonder punt is geschikt voor zachte (room)kazen
– het scherpste mesje gebruik je om middelharde kazen te snijden, bijvoorbeeld in blokjes
Nog een belangrijke tip: zorg dat de kazen op kamertemperatuur geserveerd worden, dan komt de smaak van de kaas beter tot zijn recht.
Meer tips & tricks over het perfecte kaasplankje lezen? Check Foodness.nl