Zomertijd. Hoe zat het ook alweer?
Het is elk jaar weer hetzelfde liedje: je moet je hersens kraken over de zomertijd. Gaat de klok nou voor- of achteruit? Kunnen we een uurtje langer of korter slapen? Gelukkig hebben we hier het verlossende antwoord voor je. Én wat handige ezelsbruggetjes zodat je het volgend jaar een keer niet hoeft op te zoeken.
Vannacht om 02:00 is het weer zover: de klok moet een uurtje VOORUIT gezet worden. Je wordt morgenochtend dus waarschijnlijk eerder wakker dan je had verwacht. Dat komt omdat er in je hersenen een klok ingebouwd is die bepaalt wanneer je het beste kunt gaat slapen en opstaan. Gelukkig hebben ze dit in het weekend gepland, want als je onnatuurlijk wakker zou worden door je wekker zal je merken dat je lichaam hier best wel veel moeite mee heeft. De processen die je lichaam activeert om wakker te worden, zoals je hartslag, hormonen en bloeddruk zijn dan namelijk nog niet op gang gebracht, waardoor het voelt alsof je nog helemaal niet klaar bent om wakker te worden.
Als je een avondmens bent, heb je helaas nog het meest last van de zomertijd. Soms zelfs wel vier weken lang! Omdat je in het weekend nog later naar bed gaat dan in doordeweeks is het verschil in ritme nog groter dan bij mensen die optijd naar bed gaan en vroeg opstaan.
Om het makkelijk te maken hebben we hier een rijtje handige ezelsbruggetjes voor je:
*In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.
*In de lente gaat de klok met de temperatuur mee omhoog.
*Met korte broekjes aan kun korter slapen en met lange broeken kun je langer slapen.
*Het weer gaat erop vooruit in de lente en de klok dus ook.
Snap je er nog steeds niet van? Misschien onthoud je het ezelsbruggetje uit onderstaand filmpje wel.