Wanneer heb je eigenlijk een multivitaminen nodig en welke moet ik dan nemen?
De meest gehoorde argumenten voor het gebruik van voedingssupplementen zijn: “voor mijn algehele gezondheid”, “voor een betere weerstand”, “omdat ik me grieperig voel” of “omdat ik niet alle voedingsstoffen binnenkrijg”. Maar wanneer heb je eigenlijk een multivitaminen supplement nodig? En hoe weet je welke je moet kiezen?
Een foto die is geplaatst door Alex Huang (@cat222405) op 2 Nov 2015 om 2:59 PST
Multivitaminen-mineralenpreparaten kan je elke dag gebruiken en behoren daarom tot de basissuppletie. Een zogenaamde ‘multi’ kan een ruime aanvulling leveren op de vitaminen en mineralen uit de voeding. Uit een onderzoek naar de eetgewoonten van Nederlanders (RIVM) blijkt namelijk dat minder dan 15% van de volwassenen elke dag voldoende groente eet. Verder blijkt ook dat zelfs het Voedingscentrum niet goed in staat is om een voorbeeldvoeding op te stellen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van alle voedingsstoffen dekt. In de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum (2011) lezen we: ‘Voor ijzer, zink, selenium, foliumzuur, vitamine A en vitamine D worden niet alle aanbevelingen gehaald. Voor deze nutriënten ligt de berekende hoeveelheid voor alle of voor een deel van de leeftijd/geslachtgroepen onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.’ Het lijkt er dus op dat een multi voor de meeste mensen aanbevelenswaardig is.
Een foto die is geplaatst door CadiSports (@cadi_clothing) op 4 Nov 2015 om 4:28 PST
De individuele behoefte aan voedingsstoffen kan sterk variëren, afhankelijk van leeftijd en leefstijl. Als je bijvoorbeeld veel sport kun je een verhoogde behoefte hebben aan de B-vitamines B1, B2, B3, B5, B8 en B12, omdat deze het energieniveau ondersteunen. Het is dus aan te bevelen om een multi op maat te gebruiken. Op deze manier is je multi aangepast op jouw individuele behoefte.
Meer informatie vind je op Orthica.nl
- dit is aan advertorial -