Waarom je jezelf de sportschool in moet slepen als je ongesteld bent
De een heeft er meer last van dan de ander, maar weinig vrouwen hebben echt zin in die maandelijkse periode waarin de rode vlag uithangt. Laat staan dat je dan zin hebt om te sporten. Toch is het soms goed om jezelf dan tóch de sportschool of het park in te slepen voor een kleine workout, en wel om de volgende redenen.
1. Goed tegen kramp
Doordat je je spieren even aan het werk zet, kunnen ze daarna lekker ontspannen. Eventuele onbewuste spierspanningen in je buik (die zorgen voor de krampachtige gevoelens die veel vrouwen voelen tijdens hun menstruatie) ontspannen dus ook na het sporten. Ook kan een goede warme douche na het sporten helpen om je nog meer te ontspannen. Goodbye kramp!
2. Bezwaren zitten tussen je oren
Als je menstrueert verlies je ongeveer 70 milliliter bloed, dat is ongeveer een half kopje. Niet per dag; in totaal! Dat is vast minder dan je dacht - het voelt als veel meer! Nu je weet dat de totale hoeveelheid wel meevalt snap je waarschijnlijk beter het grootste obstakel om te gaan sporten tussen je oren zit. Ook praktisch is er weinig bezwaar: maandverband is tegenwoordig zo absorberend dat je er gemakkelijk mee kunt sporten. Bovendien is het nieuwe Libresse Roll.Press.Go systeem zo ontworpen dat je het maandverband heel makkelijk kunt oprollen, dichtdrukken en direct kunt weggooien of meenemen - indien nodig. Dus niet alleen tijdens het sporten heb je nergens last van, ook ná het sporten kun je je maandverbandje gewoon discreet en geurloos afsluiten en weggooien.
Psst: Wil je het nieuwe Libresse Roll.Press.Go systeem proberen? Vraag dan hier een proefpakketje aan!
3. Helpt tegen vermoeidheid
Dit geldt niet alleen tijdens je menstruatie: sporten heeft een gunstige invloed op de hormoonspiegel. Van een (lichte) fysieke inspanning raakt je lichaam meer ontspannen dan van een uur op de bank zitten met een boek. Echt waar!
4. Helpt tegen hoofdpijn
Als je last hebt van spanningshoofdpijn, te herkennen aan het gevoel dat er een soort band die om je hoofd ligt, dan maakt het eigenlijk niet zo veel uit welke sporten je beoefent: elke sport helpt. Heb je meer last van migraineachtige hoofdpijn, dan moet je iets selectiever zijn. Zeer intensieve sportbeoefening is dan geen goed idee, omdat dat in sommige gevallen zelfs migraineaanvallen kan oproepen. Dat is uitzonderlijk, maar toch.
5. Je kunt bijna alle sporten beoefenen!
Er zijn maar een paar oefeningen die je beter kunt vermijden als je ongesteld bent. Er zijn bepaalde yoga-oefeningen die je even moet overslaan tijdens je menstruatie, omdat je daarbij op je kop staat. Oefeningen waarbij je bekken boven je hoofd komt (dus bijvoorbeeld als je op hoofd staat) zorgen voor heftiger bloedingen zodra je weer rechtop staat. Even niet doen, dus.