Doomscrolling: de slechte social mediagewoonte die we (bijna) allemaal hebben

Vrije tijd door Angel

Vind jij het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes? Of stort je je helemaal op één onderwerp zodra je er iets over leest? Yep, guilty. Dan doen we allemaal weleens. En soms heb je geen idee dat je uren verder bent. Het lijkt wel een verslaving waar we niet van afkomen.

doomscrolling smartphone gewoonte

Lees ook: Netflix-moe? 7 hobby's om de tijd te doden

Wat is doomscrolling?

Ook al worden we er verdrietig of boos van, we blijven maar doorlezen of -kijken: doomscrolling. Vooral tijdens onzekere tijden zoals de coronacrisis lezen we vaker het nieuws, omdat we op zoek zijn naar antwoorden. Alles wat maar negatief is, kun je doomscrollen.

Onbewust scrollen

Volgens Thea Gallagher, het hoofd van het Center for the Treatment and Study of Anxiety, realiseren de meeste mensen niet eens dat ze doomscrollen. “Als mensen een vraag hebben, willen ze ook een antwoord”, legt Thea uit. “Als ze denken het antwoord te kunnen krijgen, voelen ze zich beter. Je blijft maar scrollen en scrollen, denkend dat het helpt. Achteraf voelen ze zich zelfs slechter.”

Prikkels van de hersenen

Gek genoeg houdt het brein van dit soort prikkels. “We zijn geprogrammeerd om negativiteit dusdanig te voelen, dat we er door worden aangetrokken.” Aldus Ken Yeager, psychiater van Ohio State Universiteit Wexner Medical Center. Ook benoemt Ken de reden waarom mensen zich zo aangetrokken voelen tot doomscrolling: het voelt alsof we controle krijgen over het slechte nieuws dat we lezen.

Slecht voor je gezondheid

Het kan zo uit de hand lopen dat je gaat twijfelen aan hoe je de wereld ziet, vertelt Ken. Het vervelendste en gevaarlijke van doomscrolling is, het negatieve effect op je mental health. Het maakt je extra angstig en depressief. Ook voel je je nog meer geïsoleerd. 

Hoe kun je doomscrolling stoppen?

Een paar professionals zoals een psychiater en wellness coach hebben een aantal tips waar we op kunnen letten:

1. Stel een tijdslimiet 

Geef jezelf 10 tot 15 minuten scrolltijd bij elke app. Nadat de limiet om is, kun je je telefoon even wegleggen. Zet een reminder om je telefoon uit te zetten. Wees bewust van je screentijd en houd dit elke dag bij. De meeste smartphones registreren dit voor je.

via GIPHY

2. Log uit op je accounts

Log uit bij je je socials. Op je telefoon en andere apparaten zoals je laptop of tablet. Probeer de verleiding te weerstaan: log niet in om bepaalde berichten te lezen. 

3. Probeer er geen gewoonte van te maken om je telefoon te pakken nadat je wakker wordt of voordat je gaat slapen

Gebruik je vaak je telefoon voor het slapen gaan? Pak in plaats van je telefoon een boek. Zo creëer je een gewoonte om elke avond te ontspannen voor het slapen gaan. Houd je telefoon dus niet dichtbij: zo doe je afstand van het doomscrollen.

Pak niet gelijk je telefoon nadat je wakker wordt. Doe dit pas na een halfuur. Volgens een digitale wellness coach kun je op deze manier je lichaam en hersenen natuurlijk wakker laten worden. Dit helpt weer voor meer productiviteit op de dag. 

4. Zet je meldingen uit

Psychiater Candace V. Love zegt: “Zet meldingen uit van apps die je afleiden. Vooral als je erop klikt en het artikel gaat lezen. Het is een onnodige afleiding. Het voelt alsof het hoognodig is om op dat moment, in die tijd, gelijk te lezen. Het kan wachten.”

via GIPHY

5. Pak je hobby’s op

Zoek een leuke bezigheid waar je plezier uithaalt. Even een moment zonder een telefoon of computer: je voelt je er weer levendiger door. 

via GIPHY

6. Frisse lucht

Even de straat op: kijk om je heen. Wat maakt jou blij? Wat maakt jouw dag beter? 

7. Meditatie 

Meditatieleraar, Paul Harrison geeft vaak advies aan zijn studenten. Hij geeft de tip om een snelle techniek te beoefenen, die helpt tegen de doomscrolling: ‘Vipassana’. Het duurt maar tien seconden. Tijdens deze oefening doe je je ogen dicht, focus je je op de ademhaling en sorteer je je gedachtes of gevoelens die opkomen. Dit laat je weer beseffen dat het gewoon een gevoel is, niets anders dan dat.

via GIPHY

8. Geef jezelf de tijd om eraan te wennen

Aan het begin zal het erg lastig zijn om je aan de regels te houden. Dat is begrijpelijk, dus geef jezelf de tijd om hier langzamerhand aan te wennen. In een paar dagen of een maand zul je zien dat het al veel makkelijker gaat. 

via GIPHY

Lees ook: Cringe: 26 mensen delen de gênantste notificatie die ze kregen toen iemand meelas

Bron: The Wonk