We don't love, we adóre smoothies - verslag van Foodness & Ilovehealth smoothie workshop
Peper en Marjolein van atwistoflime.nl houden van lekker en veel eten. Maar kan dat ook op een gezonde manier? Een smoothie workshop biedt uitkomst.
Wat kan je als rechtgeaarde bourgondiër verwachten van een smoothie workshop? Ik ben dol op allerlei goedgevulde soepen, kan een heerlijk sapje wel waarderen (gefermenteerde druiven, anyone?) en denk dus ook dat de smoothie wel eens zou kunnen aanslaan. Maar de blender die ik vorig jaar voor m'n verjaardag kreeg is al van het aanrecht gedegradeerd naar het gootsteenkastje. In de praktijk kom ik er niet aan toe. Medecursist Marjolein is ook een tikkeltje sceptisch, met name als het op de Nederlandse uitspraak van het woord aankomt: smoettie. En alles met tarwegras mag sowieso in de ban: als iets zó smerig is, kan het toch niet goed voor je zijn?
Maar zo'n mixje dat gezond én makkelijk én lekker heet te zijn, moet je een kans geven. En dus brengen we een zaterdagmiddag door in de prachtige ruimte van SLA aan de Amsterdamse Zuidas. Claartje van Foodness.nl, Daisy van Ilovehealth.nl en voedingsdeskundige Inge van De Bakparade.nl gaan ons uitleggen dat smoothies echt de moeite waard zijn, en waarom. We krijgen een naamsticker en een lootje; er worden straks prijzen weggegeven. Maar voor die tijd is er werk aan de winkel. We gaan het eerst hebben over sporten en smoothies, dan over afvallen en smoothies en tot slot over superfood.
Claartje geeft ons eerst haar sport-smoothie-tips:
- Maak grote hoeveelheden en vries die afzonderlijk in.
- Was de blender af door hem opnieuw aan te zetten met water en sop. Pas op, we kwamen er achter dat je dan wel de dop erg goed dicht moet doen.
- Om een smoothie maaltijdvervangend te maken zorg je dat er vocht-fruit-groente-eiwit-eventueel bonusmateriaal in zit. (dat laatste kunnen superfoods zijn.)
- Ga je na je smoothie sporten, voeg extra koolhydraten (zoals havermout) toe. Wil je daarna je spieren weer opbouwen, voeg dan juist extra eiwitten (zoals kwark) toe.
- Teveel vezels kan je beter niet doen als je van plan bent een duursport te gaan doen stel je maar eens voor dat je een halve marathon gaat rennen en al na 3 kilometer beseft dat je echt heel nodig naar de WC moet. Goed punt, vind ik.
Het is tijd om onze eerste smoothie zelf te gaan mixen. Alles staat al klaar, de Magimix-blenders en een keur aan ingrediënten. Van de eerste die we maken, krijgen we een recept. Het is de beroemde Snickers-smoothie van Foodness, prima om twee uur voor het sporten te nemen. De blender heeft een speciale smoothie-stand, zodat je niet eens in de gaten hoeft te houden of het klaar is. Het ding stopt vanzelf. Het resultaat is een heerlijke en gezonde caloriebom. Die mogen we opdrinken, terwijl we gaan praten over smoothies en afvallen.
Dat iets gezond is, betekent natuurlijk niet direct dat je er ook een slank dennetje van wordt. Toch zijn er goede redenen om aan te nemen dat smoothies je kunnen helpen met het elimineren van je muffintop. Dat gaat voedingsdeskundige Inge ons uitleggen. Ze heeft daarover een aantal fijne tips:
- Ontbijt, want dan kan je de rest van de dag veel beter aan, en ook ongezonde tussendoortjes beter weerstaan.
- Je maag begrijpt het verschil tussen gevuld zijn met calorierijke of juist -arme voeding niet. Dus bleekselderij of Snickers, vol is vol. Je kunt wel invullen hoe je het beste je calorie-level naar beneden kan krijgen: meer bleekselderij dan Snickers. Volume is wel erg belangrijk bij verzadiging: Een romige smoothie met banaan verzadigt veel meer dan appelsap, maar levert vergelijkbare caloriën.
- Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten, koolhydraten meer dan vet. En van alcohol krijg je alleen maar meer honger.
- Eet met aandacht. Onze smoothie-aficionados eten hun mixjes met een lepel, dan neem je automatisch meer de tijd dan dat je het snel even opdrinkt. Dat lijkt mij veel gedoe, maar gelukkig zit je met drinken door een rietje ook al in de goede richting.
Met deze nieuwe kennis is het tijd om een tweede brouwsel te maken. Marjolein en ik hebben er zin in en slaan compleet los. We trakteren de Magimix op bessen, aardbeien, kokoswater, sinaasappel, waterkers, komkommer, sojamelk, bleekselderij en spirulina. Dat laatste is een prachtig diepgroen poedertje, maar bah, wat ruikt het smerig. Gelukkig proef je daar weinig van en is het resultaat nog best te hachelen. De bleekselderij geeft een wat... onverwachte nasmaak. Dit vraagt om verdere experimenten, maar we hebben nog een gedeelte uitleg voor de boeg.
Daisy van Ilovehealth weet alles over superfoods. Twee jaar geleden had nog niemand er van gehoord, nu struikel je zelfs in de Kruidvat over de gojibessen. Daisy weet gelukkig enige nuance aan te brengen: je bent echt niet per se ongezond als je die dingen achterwege laat. Zie het maar als de kers op de taart. Ze legt uit welke superfood goed is voor wat. Lepeltje chlorella voor een detox effect, wat tarwegras voor een goede weerstand of hennepzaad voor een mooie huid. En ook hier mogen we weer zelf mee aan de slag. Inmiddels begint onze interne Bourgondiër zich te roeren voor mij en Marjolein is lekker ook erg belangrijk. En dus besluiten we tot iets met veel kokos (hartstikke goed voor je stofwisseling!) en ananas, zodat het verdacht veel op een Piña Colada lijkt. Omdat ik nou eenmaal graag het braafste meisje ben, sta ik er op dat we ook nog groenten toevoegen. Marjolein kijkt bedenkelijk en dat blijkt terecht: die ijsbergsla die we erdoor mixen slaat als kut op Dirk. Maar dat geeft niet, we versieren de boel met nog een beetje extra kokos en rauwe cacaonibs en het wordt een frisse, semi-gezonde tropische cocktail.
En zo zijn we binnen 2 uur ineens een wereld aan smoothiewijsheid rijker. De workshop zit er bijna op, maar er zijn nog prachtige prijzen te verloten. De hoofdprijs, een blender van Cuisinart, gaat aan onze neus voorbij, maar Marjolein gaat wel mooi naar huis met een mooie Starbucks isolatiebeker. En iedereen krijgt een goodiebag met ingrediënten om thuis mee verder te oefenen. Maar het grappige is dat ik daar eenmaal thuis nog helemaal geen behoefte toe voel: ik zit vol. Die smoothies hebben me echt verzadigd. De blender staat weer op het aanrecht, morgen ga ik beginnen.