Waarom buitenlanders Nederlanders maar een raar volkje vinden

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Voor ons is het zo verschrikkelijk vanzelfsprekend om ’s ochtends je bammetje met hagelslag te bestrooien, of terwijl je zit te poepen de verjaardagen van je familieleden te bestuderen omdat de verjaardagskalender altijd en immer in de wc hangt. Maar dit soort dingen zijn voor mensen buiten Nederland haast onbegrijpelijk! Voor vrijwel alle andere volken hoort hagelslag namelijk op een taart of bestaat het überhaupt niet, en zo'n verjaardagskalender kun je toch ook gewoon in de keuken ophangen?

Nog een paar voorbeelden van redenen waarom buitenlanders Nederlanders maar een raar volkje vinden.

Drop
Nederlanders eten gemiddeld bijna 2 kilo drop per jaar, per persoon. Hier is het heel normaal om thuis een goed gevulde droppot te hebben met autodrop, katjes, zoute drop, enz. Maar volgens menig toerist is drop een uitvinding van de duivel. Ook in ons geloof in de medicinale werking van drop (voor een zere keel) kunnen ze zich niet terugvinden. Een zak drop meenemen als kadootje voor buitenlandse vrienden is misschien toch niet zo’n goed idee.


Trakteren op je verjaardag
Zelf een taart meenemen naar je werk omdat jij jarig bent. Voor ons Nederlanders heel gewoon! Of je nou de baas, een medewerker of de schoonmaker van een bedrijf bent. Hoe normaal het ook voor ons is (want wie jarig is, die trakteert!) - het is blijkbaar verschrikkelijk vreemd voor buitenlanders. Daar is het een stuk normaler dat JIJ degene bent die een taart krijgt van de rest, aangezien JIJ degene bent die jarig is. En tja, daar zit eigenlijk wel wat in.


Yoghurt
Hoewel Nederlanders dol zijn op zuivelproducten (kaas!) eten we maar heel weinig yoghurt als tussendoortje. Dit terwijl onze buurlanden er graag een yoghurtje bij pakken als snack. In de afgelopen jaren is het eten van yoghurt als ontbijt of lunch echter wel een stuk gewoner voor ons geworden, dus yoghurt is bezig aan een opmars. Het is zelfs zo dat 90% van de Nederlandse vrouwen yoghurt tegenwoordig ziet als een gezonde snack, maar slecht de helft daarvan eet het dan ook daadwerkelijk als tussendoortje. Gelukkig hebben de grote zuivelfabrikanten de opkomende trend ook doorgekregen en zijn er nu yoghurt-tussendoortjes, zoals Oikos van Danone. Dit stevige yoghurtje stilt de trek op een verantwoorde manier, en is natuurlijk een stuk gezonder dan een zoete reep. Wij zijn om!

Koningsdag
Voor een volk dat als motto ‘doe maar normaal’ lijkt te hebben, is Koningsdag een grote uitzondering. We trekken opeens oranje aan, worden stomdronken vóór 1 uur ’s middags en zetten overal de muziek keihard aan. En waarom is dat? Omdat de koning jarig is! Zijn we allemaal dan zo koningshuisgezind? Hell no! Een combinatie die dus erg verwarrend is voor menig toerist.


Beschuit met muisjes
Yeey! Een baby! Nederlanders rennen op het moment dat de baby (na uren persen) eruit is meteen door naar de keuken. Hier halen we het beschuit uit de kast, besmeren het met roomboter en gooien er muisjes op. Elke gast die de baby komt bezoeken krijgt een beschuitje. De collega's krijgen beschuitjes. De buren krijgen beschuitjes. De school krijgt beschuitjes. Iedereen krijgt beschuitjes! Het concept van anijszaad met suiker er omheen is al redelijk onbegrijpbaar voor een buitenlander. Maar het feit dat we over het algemeen zelf niet weten waarom ze muisjes heten en wáárom we dit nou eigenlijk eten, maakt het allemaal nog een stukje ingewikkelder.

Weten jullie misschien waar het beschuit-met-muisjes gebruik vandaan komt?


Bron,bron,bron,bron