Tutorial: Foodfotografie

Wonen door Vrouwen redactie

Op de fotografieblog Fotografille.nl deelt Evelien haar kennis over fotografie en beeldbewerking. Vanaf nu schrijft ze iedere maand een artikel voor Vrouwen.nl met makkelijke tips en uitleg waar je zelf mee aan de slag kunt. In dit artikel duikt Evelien in de wereld van het fotograferen van eten, in dit geval frambozen. Lees en onthoud deze fotografietips van Fotografille.nl, dan komen je foodfoto’s helemaal tot zijn recht. Succes!


Stap 1 - Benodigdheden
?Bedenk eerst wat voor soort foto je wil gaan maken. Ik wilde een strakke foto maken met veel kleur, dus ging op zoek naar wat spullen waar ik iets mee kon. Zo weet je precies of je nog iets te kort komt voor je foto. Je kunt werkelijk alles dat je in huis hebt gebruiken. Ik vond een schaaltje van wit keramiek en een ringbandmap in fel roze. Deze twee items zouden als aankleding van de foto dienen. Uiteindelijk is er niemand die ziet dat je een ringbandmap als achtergrond hebt gebruikt.

Vervolgens bedacht ik wat voor product leuk zou zijn om in een schaaltje voor de roze achtergrond te fotograferen. Ik vind frambozen er altijd erg leuk uit zien door de duidelijke vorm, zodoende kocht ik een doos frambozen in de supermarkt. ??



Stap 2 - Opstelling?
Bedenk eerst wat de uitkadering van je foto ongeveer zal zijn en maak het jezelf daarna vooral makkelijk! Als je een foto van dichtbij gaat maken dan valt een groot deel van de omgeving weg. Heb je te weinig frambozen net als ik? Vul dan het bakje op met keukenrol zodat je niet veel frambozen nodig hebt om toch boven de rand uit te steken. Ook voor de achtergrond heb je dus geen gigantische wand nodig. Een stuk materiaal van A4 formaat is vaak al groot genoeg om als achtergrond te dienen.??

Zet je geïmproviseerde studiootje ergens neer met een mooie lichtinval. Vaak werkt naast een raam goed omdat je dan strijklicht vanaf één kant krijgt. In mijn geval zit links een raam waardoor de curven van de frambozen goed benadrukt worden.


Stap 3 - Maak je foto?
Nu is het tijd om je foto te maken. Een foto is vaak ook afhankelijk van je smaak, maar ik vind het vaak mooi als er wat onscherpte in de foto zit. Daarom stel ik mijn camera in op het laagste diafragma dat ik met mijn 24-70mm lens kan halen, namelijk diafragma f2.8. ??

Van nature zijn mensen snel geneigd om foto’s altijd iets van bovenaf te maken terwijl het (zeker bij foodfotografie) juist mooi is als je op ‘ooghoogte’ bent met je product. Staat je opstelling op de grond net zoals bij mij? Ga dan plat op je buik liggen om je foto te maken. Heb je de opstelling op een tafel gezet? Dan hoef je minder moeilijk te doen en kun jegewoon wat door je knieën zakken om de foto te maken. Zorg vooral dat het belangrijkste onderdeel van je foto scherp is.



Stap 4 - Nabewerking?
De nabewerking is vaak een groot deel van je uiteindelijke foto. De foto die je hierboven (bij stap 3) ziet is zoals hij recht uit de camera is gekomen. Prima, maar niet heel contrastrijk. Ik wil hem net zo krachtig maken zoals ik het in het echt zie. Dat houdt voornamelijk in dat ik de frambozen meer donker en meer licht wil geven. Dit doe ik in Photoshop met een ‘curven-laag’ die ik alleen toepas op de frambozen. Daarna geef ik de totale foto nog wat vignetten waardoor de hoeken iets donkerder worden en je oog zo nog meer naar de frambozen getrokken worden.?


Stap 5 – Varianten maken
Als je toch bezig bent, kun je net zo goed nog wat meer proberen! Ik haalde de roze multomap weg als achtergrond en zette daar een plank licht hout neer. Door de onscherpte zie je niet dat het hout is, maar houd je een lichte crèmekleurige achtergrond over. De multomap plaatste ik rechts om zo een roze reflectie in het witte keramiek te krijgen.

Opstelling van de variant met het hout op de achtergrond?


Rustige variant met de roze gloed van de map als weerspiegeling in het keramiek?

Waar zou jij graag een fotografie tutorial van willen zien? Laat het hieronder weten en wie weet wordt jouw aanvraag de volgende maand behandeld. Wil je meer weten over fotografie? Ga dan naar www.fotografille.nl.