Tips: Minder Vet op je Buik
We zijn dol op rondingen, begrijp ons niet verkeerd. Waar het om draait is dat je moet proberen om het vet dat je opslaat op de juiste plekken te verzamelen, en ook op de verkeerde plekken wég te krijgen. In de laatste categorie valt het vet op je buik. Buikvet is niet goed voor je gezondheid, zeker niet als het 'diep' buikvet (visceraal vet) betreft. Deze vetcellen hebben namelijk op een negatieve manier invloed op je stofwisseling en verstoren ook je bloedsuikerspiegel, bloeddruk en hormoonspiegel.
Daarom geven we je deze 6 tips om je buikvet te verminderen.
1. Stop niet met het eten van vet, maar kies voortaan voor 'goede' vetten. Deze vind je in o.a. avocado, kokosolie en vette vissoorten. Vermijd 'slechte' vetten zoals gefrituurd eten.
2. Ban je favoriete producten niet uit je dieet. Als je jezelf je lievelingseten ontzegt (of het nu friet of chocola is) is de kans veel te groot dat je tijdens een zwak moment toegeeft en er veel te veel van eet. Je kunt je inname beter matigen, door bijvoorbeeld elke dag een klein stukje chocola te eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat je bij zo'n gematigde maar regelmatige inname steeds minder chocola nodig hebt om je net zo voldaan te voelen.
3. Verbrand calorieën met cardio oefeningen. Die helpen je om een begin te maken met het verbranden van buikvet. Als je je buik ook meer vorm wilt geven moet je daarna ook beginnen aan spieropbouwende oefeningen door middel van krachttraining.
4. Slaap niet te weinig (of te veel!): houd 6-8 uur slaap per nacht aan als richtlijn, afhankelijk van je persoonlijke behoefte. Uit onderzoek blijkt dat mensen die te weinig of te veel slapen meer vet op hun buik opslaan.
5. Eet zo veel mogelijk vezels. Hoe meer vezels je eet, hoe kleiner de kans dat je vet opslaat rondom je buik. Voedselsoorten die veel vezels bevatten zijn o.a. groenten en fruit, bonen en volkoren- of meergranenproducten.
6. Gebruik kokosolie in plaats van boter of olijfolie. Dit bevat niet alleen meer goede vetten maar het helpt je lichaam ook met de bescherming tegen bacteriën en virussen, wat je metabolisme ten goede komt!