5 Manieren Om Niet Teveel Te Eten
Het is weer zover. We zitten midden in december, de maand vol feestdagen. Om een of andere reden zijn feestdagen synoniem voor ware schranspartijen, zeker met kerst. Kortom, de dagen van overvloed komen er weer aan. Hoe zorg je ervoor dat je je in januari niet hoeft af te beulen in de sportschool om die extra pondjes kwijt te raken? Hoe overleef je de feestdagen zonder jezelf te overeten?
Lees onze 5 handige tips die ervoor zorgen dat je niet teveel eet.
Vraag jezelf af: Heb je wel echt honger?
Soms denk je dat je honger hebt, maar heb je gewoon heel veel dorst. Hoe weet je dat verschil precies? Je kunt het testen op het moment dat je hongerig bent. Drink een glas water en wacht 10 minuten. Ben je na die 10 minuten nog steeds hongerig? Kies dan voor een gezonde snack. Als je dorst had weet je na die 10 minuten waarschijnlijk al niet meer dat je een hongerig gevoel had.
Eet alleen als je echt honger hebt
Ga nooit uit verveling eten, of omdat je je niet helemaal top voelt. Stort je dus niet vol op de borrelhappen tijdens een borrel met de schoonfamilie, omdat je zenuwachtig bent om een goede indruk te maken. Eet alleen als je echt trek hebt. Vraag jezelf af waarom je aan het eten bent. Stop met eten als het antwoord anders is dan 'omdat ik trek heb'. Ga in dat geval lekker iets anders doen, pak bijvoorbeeld alleen een drankje en begeef je ver weg van de snacks, en je hongerige gevoel zal vanzelf verdwijnen.
Let op de hoeveel je eet
Zeker in December eet je veel, met al die diners die voorbij komen. Let dus goed op de porties van hetgeen je eet. Schep liever drie keer een kleine portie op dan een keer een hele grote, waarvan je jezelf dwingt het op te eten ook al heb je geen honger meer. Ook in restaurants moet je opletten, want daar krijg je vaak het dubbele van een normale portie. Eet de helft en vraag of je de restjes mee naar huis mag nemen. Hierdoor zit je minder vol en heb je meteen een maaltijd voor morgen. Win-win-situatie!
Ontbijt gezond
De beste manier om je dag te beginnen is met een gezond ontbijt. Als je zo goed en gezond kan beginnen, moet dat gezond eten de rest van de dag ook lukken toch? Sla nooit je ontbijt of lunch over als je weet dat je 's avonds uitgebreid gaat dineren. Wie overdag continu met honger rondloopt is veel sterker geneigd 's avonds te veel te eten. Kies liever voor een licht ontbijt en lunch met bijvoorbeeld een crackers, fruit en een omelet.
Eet langzaam
Voordat je weet dat je vol zit, zijn er 20 minuten voorbij. Het duurt namelijk even voordat je maag het signaal naar je hersenen gestuurd heeft dat hij 'vol' zit. Dus als je langzaam eet zul je minder gegeten hebben op het moment dat je merkt dat je vol zit.