Handig: zo fix je kleding die niet past 

Fashion door Redactie Ze.nl

Was jij iets te optimistisch toen jij die ene broek kocht of vond je dat paar schoenen té mooi om te laten liggen terwijl ze niet jouw maat waren? We snappen het, kan gebeuren. Het is alleen zonde als je nieuwe items stof happen in je kast. Gelukkig zijn er manieren waarop je je kleding toch nog wat passender kunt maken. 


 
Schoenen
Te groot: gebruik hielstrips om de achterkant van je schoenen dikker te maken, zodat er minder ruimte overblijft. Je kunt er ook een inlegzooltje in leggen, dit loopt lekker en maakt de schoen ook weer wat kleiner. Heb je nog steeds ruimte over? Dan kun je in de punt van je schoen watjes stoppen en/of twee paar sokken aandoen. Als ze nu niet passen, moet je toch maar de klompen van je vader uittrekken.

Te klein: ai, te kleine schoenen zijn moeilijk op te lossen. Vaak kun je ze echter wel uitlopen, helemaal als ze van leer zijn. Trek ze eerst alleen thuis aan, zodat je ze lekker losjes kunt dragen. Werkt dit niet voldoende, dan kun je ook deze trucjes van WikiHow proberen:

- Schil een aardappel en laat hem een nacht in je schoen zitten. Zorg wel dat de pieper groot genoeg is om een bobbel in je schoen te maken.
- Vul een plantenspuit met vijftig procent schoonmaakalcohol en vijftig procent water. Besproei de binnenkant van elke schoen en draag ze ongeveer twintig minuten.
- Je kunt ook dikke skisokken aantrekken en de boel verwarmen om je shoes groter te maken. Pers je voeten in de schoenen (alleen leer). Verwarm het strakke gebied van de schoen met een föhn en beweeg je voeten 20 tot 30 seconden zo veel mogelijk heen en weer.
 

T-shirt of trui
Te groot: probeer de naaimanier van Miss Murphy. Kies een shirt uit dat perfect past en leg dat over je te grote shirt. Zorg dat beide binnenstebuiten gekeerd zijn. Zet met knopspeldjes een lijn langs de vorm van het goede shirt op je te grote shirt. Vervolgens stik je met de hand of een naaimachine de lijn dicht. Voilà, hij past perfect!

Een andere manier is om je shirt te laten krimpen door hem te wassen. Zet dan een grote pan water op en laat dit koken. Hoe heter het water, hoe meer je shirt krimpt. Wil je hem een of twee maten kleiner hebben, dan leg je je shirt meteen in de pan. Als je wilt dat hij een halve tot hele maat krimpt, wacht dan eerst vijf minuten voordat je hem erin legt. Hoeft hij maar een klein beetje te krimpen (1/4 tot ½), heb dan tien tot vijftien minuten geduld. Laat je shirt ongeveer twintig minuten weken. (Hier geldt ook: hoe langer de weektijd, hoe kleiner je shirt.) Wring het uit en laat het drogen. Het laten krimpen van je shirt kan ook via de wasmachine en droger, maar dat kan het uiterlijk van je shirt veranderen. Idem dito voor een trui.

Te klein: je kunt je shirt oprekken, maar dan loop je wel het risico dat je de vorm verliest. Wil je het toch proberen, dan kun je het best het shirt natmaken en het onder spanning weer laten drogen. Je kunt er bijvoorbeeld gelijkmatig gewichtjes over verdelen. Met een wollen trui is het makkelijker om hem op te rekken dan een katoenen variant. Je kunt een trui over een stevige klerenhanger hangen en aan de onderkant twee houten planken vastzetten met lijmklemmen. Hang aan de latjes gewichten. Maak de trui nat en laat hem een dag zo hangen.

Een andere optie, is een stukje aan je te kleine trui of shirt naaien. Kies voor een leuk stukje kant in een kleur die goed bij je shirt of topje staat. Naai het vervolgens vast aan de onderkant en aan de mouwen. Heb je nog een uniek item ook!

Jeans
Te groot: ook spijkerbroeken kun je laten krimpen. Dat gaat wel ietsjes anders in zijn werk dan met een shirt of een trui. Hierbij gebruiken we sowieso de wasmachine en de droger. Eerst was je je broek in een warm sopje, dan stop je hem in de wasmachine op de hoogste stand. Laat hem twee minuten draaien en zet hem dan stil. Laat je broek een halfuur in de machine liggen. Daarna kun je de wasmachine weer aanzetten, zodat hij zijn programma kan afmaken.

Je kunt ook de broek koken, net als het shirt. Breng water in de pan aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit en leg je de spijkerbroek in de pan totdat het water is afgekoeld. Stop daarna alsnog de spijkerbroek in de wasmachine.

Beide manieren beëindig je door de broek in de droger te doen op de hoogste stand. Laat de jeans volledig drogen. Als hij nog niet genoeg gekrompen is, kun je het proces herhalen. Maar pas op: je weet nooit van tevoren hoeveel hij gaat krimpen.

Te klein: ben je een beetje dikker geworden of (wat veel logischer is) heeft de droger je broek verpest? Je kunt de taille oprekken door hem nat te maken en samen met iemand uit te rekken. Pas wel op dat als er gaten in je broek zitten, ze verder kunnen uitrekken. Nadat je er met z’n tweeën aan gesjord hebt, laat je de jeans drogen met spanning tussen de taille. Dit kun je bereiken door er bijvoorbeeld een kledinghanger of een stok tussen te doen.

Wil je een perfect fit voor je spijkerbroek, dan zul je even kou en nattigheid moeten ondergaan. Trek je jeans aan als hij nog vochtig is. Ga lekker in het zonnetje zitten en laat hem drogen. Niet echt comfortabel, maar hij droogt zo wel perfect rond je lichaam op!

Enne, als je plat op de grond moet gaan liggen om met een tang al je broeken dicht te krijgen, moet je misschien toch een maatje groter kopen in het vervolg.

Lees ook: 
Voor elk figuur de beste jeans
Rock die rok! Zo draag je een rok als je dikkere benen hebt
Waarom je moet shoppen op de mannenafdeling