Pasta alla Norma

Eten door Paola

Pastagerechten zijn eenvoudig klaar te maken en kunnen toch lekker, gezond en gevarieerd zijn. En waarom zou je kant-en-klare pastasauzen kopen, terwijl het maken van een heerlijke saus zo makkelijk is? Met rijpe tomaten (of goede tomaten uit blik), olijfolie, verse kruiden en knoflook kom je al een heel eind. In deze klassieke pasta alla norma proef je echt de smaak van de zon: heerlijk, puur en ongecompliceerd eten!

Pasta alla Norma
(voor ongeveer drie personen)


Wat heb je nodig?

  • 250-300 gram penne
  • 2 kleine aubergines, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel fleur de sel (een duur soort zout, zoutbloem)
  • 5 tomaten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode chilipeper, zonder zaden, fijngesneden
  • 1,5 eetlepel gedroogde oregano
  • 1,5 theelepel suiker
  • Een handvol basilicum, gesneden
  • Pijnboompitten
  • Geschaafde kaas (als garnering)
  • Zout en versgemalen peper naar smaak


 

Wat moet je doen?
Maak met een scherp mes een kruisje aan de onderkant van iedere tomaat. Leg de stukjes aubergine in een vergiet en bestrooi ze met het theelepeltje fleur de sel. Laat dit een half uurtje staan. Blancheer de tomaten door de vier minuten in kokend water te leggen. Dompel ze daarna in koud water en verwijder de vellen. Snijd ze daarna grof.

Verhit twee eetlepels van de olie in een grote koekenpan en bak de helft van de aubergines, gedurende drie tot vijf minuten, op een middelhoog vuur. Doe ze dan in een kom, bak de andere helft in de andere twee eetlepels olie en doe deze ook in de kom.

Verhit de laatste twee eetlepels olie in een braadpan en fruit de knoflook en chilipeper zachtjes zonder deze bruin te laten worden. Voeg de gehakte tomaten en de stukjes aubergine toe.

Voeg de oregano, het suiker, het zout en de peper naar smaak toe. Breng alles aan de kook, verlaag dan meteen het vuur en laat de saus ongeveer tien minuten koken met het deksel op de pan. Haal de laatste vier minuten het deksel van de pan met de saus, en proef of er eventueel nog wat zout of peper bij moet.

Breng ondertussen gezouten water in een grote pan aan de kook voor de pasta. Kook de pasta kort (vijf tot zes minuten). Giet de pasta af, en voeg deze, samen met de basilicum, aan de saus toe. Roer alles goed door elkaar.

Serveer het gerecht met een beetje Parmezaanse kaas en pijnboompitjes. Garneer nog met een paar hele blaadjes basilicum.

EetZe!
_______________________________________________________________________________________________

Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente. Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines. Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op www.ladoucevie.nl.

Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!