How to: je eigen boek schrijven

Werk & studie door Roosmarijn
Een eigen boek schrijven, het staat bovenaan mijn lijstje van dingen die ik graag nog eens zou willen doen. Regelmatig word ik overvallen door inspiratie en ik sleep overal notitieboekjes naar toe, just in case. Herkenbaar? Wij zijn niet de enige. Ruim één miljoen Nederlanders heeft de ambitie de next Sophie Kinsella te zijn of net zo goed als Dan Brown te worden.

Maar een boek schrijven kost veel tijd en moeite. Hoe moet je het precies aanpakken? Ze.nl geeft tips:

  • Bedenk goed wat voor soort verhaal je wilt schrijven. Bedenk bijvoorbeeld dat er al heel veel chicklits zijn en dat misschien een ander genre veel beter bij je past.

  •  Eén van de meest belangrijke onderdelen zijn je personages. Wie zijn ze, hoe gedragen ze zich? Als schrijver moet je je personages door en door kennen. Tip: ga eens een middagje in een café zitten of op het terras en observeer verschillende mensen.

  • Schrijven leer je door te doen. Ga dus niet eindeloos wachten met het beginnen van je verhaal totdat je het perfecte slot hebt bedacht. Je zult zien dat als je je boek schrijft, de verhaallijn vanzelf vanuit je pen zal vloeien. Wees niet bang om te proberen; je kunt altijd dingen aanpassen.

  • Maak een schrijfschema. Zo kun je chronologisch indelen waar je welk hoofdstuk/gebeurtenis wilt hebben. Denk goed na over het plot: het is het meest belangrijke onderdeel van je verhaal. Zorg dat deze goed is uitgewerkt.

  • Nog niet helemaal overtuigd van je eigen kunnen of wil je gewoon meer leren? Je kunt op diverse plekken zoals de volksuniversiteit cursussen volgen, zoals Creatief Schrijven of Korte Verhalen.

  • Heb je je verhaal af? Laat het dan eerst door anderen lezen. Door vriendinnen, je vriend of je ouders. Zie de feedback die je krijgt als opbouwende kritiek. Door de opmerkingen mee te nemen wanneer je je verhaal nog een keer doorspit zal het zeker beter worden.

  • Niets is zo irritant als een verhaal wat niet lekker wegleest door spelfouten. Ben je niet zo’n held in spelling, laat je verhaal dan nakijken door iemand die er wel goed in is.

  • Wist je dat er heel veel schrijfwedstrijden zijn? De meest bekende schrijfwedstrijden zijn WriteNow (voor jongeren tot 24 jaar) en de Chicklit Schrijfwedstrijd.

  • Zoek een uitgeverij die boeken uitgeeft die vergelijkbaar zijn met jouw verhaal. Op de website staan meestal de voorwaarden voor het aanleveren van het manuscript vermeld.

  • Doen, durven, dromen! Niet geschoten is altijd mis! Heb je een verhaal geschreven waar je erg trots op bent, stuur dan gewoon je manuscript op. Nee heb je, ja kun je krijgen.


Succes!