Het is weer carnaval!

Vrije tijd door Saskia

Carnaval (Vastelaovend) is het feest dat van oorsprong gevierd wordt voor de vastentijd aanbreekt: tussen carnaval en Pasen. Wikipedia leert dat er in Nederland twee soorten carnaval worden gevierd: het Rijnlandse carnaval en het Bourgondische carnaval. Het Rijnlandse carnaval is afgeleid van het Keulse carnaval en wordt in Limburg en het Zuid-Oosten van Brabant gevierd. Het Bourgondische carnaval viert men in het Noorden en Westen van Brabant.

Het Bourgondische carnaval staat met name bekend om zijn simpele kostuums (de 'boerenkiel') en het veranderen van de plaatsnamen. Ook sommige oostelijke plaatsen doen aan deze traditie mee. Zo heet Tilburg met carnaval Kruikestad, Breda Kielegat, Den Bosch Oeteldonk en Eindhoven (hoe kan het ook anders) Lampegat. Het Rijnlandse carnaval gaat er vaak nog wat heftiger aan toe en wordt, met name door de Limburgers, ook vaak gezien als het 'enige echte' carnaval.

Het carnavalsseizoen begint op de 11e van de 11e als de nieuwe Prins Carnaval wordt gekozen. In januari worden de steden versierd met de traditionele rood-geel-groene kleuren. De week voor carnaval, meestal op de donderdag, worden doorgaans Oude Wijven-ballen gehouden. Vrouwen gaan verkleed als oude oma's en mannen worden vaak uit de cafés geweerd.

In veel steden is op de vrijdag en zaterdag voor Carnaval ook al van alles te doen. Officieel begint carnaval dit jaar op zondag 14 februari. In veel steden zijn dan grote optochten en feesten op straat en in de cafés. Dinsdagavond om 0.00 uur is het carnaval officieel afgelopen. In veel steden wordt dan het carnavalsmasker traditioneel begraven of verbrand. Op Aswoensdag (de dag na carnaval) wordt traditioneel haring gegeten.

Trends!
Limburgers gaan vaak over the top als het gaat om hun kostuums. Boa's, hoeden, geschminkte gezichten; niets is  hen te gek! Van ijsprinses tot Tina Turner en van piraat tot skelet. Dit jaar is er een aantal trends op het gebied van carnavalskostuums. Voor de mannen is Michael Jackson populair en voor de dames is het Hollandse meisje favoriet.

Wat is er te doen met carnaval?
Heb je zin om dit geweldige feest mee te maken, maar heb je geen idee wat er allemaal te doen is in het Zuiden des Lands? Ze.nl zet de leukste activiteiten voor je op een rij!

CARNAVALSAGENDA:
Zondag 7 februari 
Kenjeroptoch (kinderoptocht) Sittard - een voorproefje op het echte carnaval!

Woensdag 10 februari
Heksetreffe Heerlen - Iedereen is als heks verkleed in centrum van Heerlen!

Donderdag 11 februari |
Auw Wieverbal (Oude wijvenbal) Valkenburg en Maastricht.

Vrijdag 12 februari 
Scholierencarnaval Sittard op de Markt.

Zaterdag 13 februari
10:00 Oliebollenfantengeloop Den Bosch - Feestelijke speurtocht voor kinderen
13:00 De beroemde ZoepKoel in Venlo www.dezoepkoel.nl - zuipen en feesten met de beste carnavalsartiesten!
19:00 Kanon van het balkon in Sittard - Bekende artiesten treden op vanaf het balkon!

Zondag 14 februari 
Optochten in veel dorpen en steden in Brabant en Limburg. 's Avonds is er in Beek en Heerlen een speciale lichtstoet (wagens versierd met lichtjes).

Maandag 15 februari
13:00 Familie optocht in Maastricht.
15:00 Kaajbaandenfeest met live muziek in Tilburg (Korte Heuvel).
21:00 Pyjama Party in Discotheek Mondial te Beek (Limburg).

Dinsdag 16 februari
14:00 Appelesiene Sjmiete Sittard - Sinaasappels en snoepjes vangen (erg leuk voor kinderen).
20:30 Lichtstoet in Valkenburg.

Woensdag 17 februari
Haringhappen door heel Brabant en Limburg in de cafés!

Wil je alvast in de stemming komen? Luister dan naar onderstaande hit van Jos van Oss, die getipt wordt als dé carnavalshit van 2010: 'Ik heb een zachte G, maar ook een harde L!'

Ga jij carnaval vieren? Of blijf je rond Vastelaovend zo ver mogelijk weg van het Zuiden? Bekijk ook onze straatvraag over carnaval!