Gezond stokbroodje smeren!
Die heerlijke smeerseltjes voor op brood zijn stuk voor stuk verrukkelijk, maar niet zo goed voor de lijn... Daarom staan hieronder een aantal recepten om ze iets slanker te maken... 75 gram zwarte olijven zonder pit Snijd alle ingrediënten in stukken zodat ze makkelijk in de blender kunnen. Stop eerst de olijven in de blender en maal deze een paar keer. Voeg de paprika, knoflook en kappertjes toe. Pluk de peterselie en voeg deze toe samen met de peper en de olijfolie. Maal totdat je de gewenste 'dikte' hebt bereikt. Voedingswaarde per smeersel (± 10 gram):12 kcal Tip: Je kunt vrij makkelijk variëren met tapenade. Varieer ook eens samen met zongedroogde tomaatjes, rode peper, bosui, ansjovis, pesto, Parmezaanse kaas of basilicum! Pas dan wel de kcal aan! Aioli (klein schaaltje) 4 el halvanaise Snijd de knoflook in kleine stukjes, meng deze door de halvanaise. Meng de yoghurt samen met de mosterd hierdoor heen. Maak op smaak met de citroen, peper en zout en peterselie. Voedingswaarde per smeersel (± 5 gram): 12 kcal Tip: Leg de tenen knoflook met schil een aantal minuten in de oven. Hierdoor krijg je een gepofte smaak, erg lekker! Tzatziki (200 gram) 1 komkommer Schil de komkommer en rasp hem helemaal fijn. Laat dit in een vergiet of zeef uitlekken. Meng de yoghurt met de knoflook, peper, zout en citroensap en meng dit door de uitgelekte komkommer heen. Tzatziki is lekkerder als de knoflook een paar uur is ingetrokken in de komkommer. Voedingswaarde per smeersel (± 10 gram): 4 kcal Humus (200 gram) 200 gram kikkererwten, gekookt (uit blik of pot) Meng de kikkererwten in een keukenmachine helemaal fijn, met een paar eetlepels vocht uit het blik. Voeg de rest van de smaakmakers toe, totdat het jouw juiste smaak heeft bereikt. Voeg langzaam de olijfolie toe en serveer de humus koud. Voedingswaarde per smeersel (± 10 gram): 16 kcal Dit artikel is geschreven door Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige bij de website www.valtaf.nl. |