Wat was er ook alweer aan de hand?
Op school leerden we allemaal dat Richard Nixon als enige president van de VS moest aftreden na het Watergate-schandaal. Hij ontkende bij dit aftreden in 1974 echter elke betrokkenheid bij deze affaire. De journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein van de Washington Post brachten aan het licht dat het Democratische hoofdkwartier afgeluisterd zou zijn door de Republikeinen. Hierdoor was de campagnestrategie van Democraat en tegenstander van Nixon in de campagne, senator Edmund Muskie, al bekend bij de Republikeinen, die hier handig op konden inspelen. Allerlei inside-information kwam op straat te liggen, Muskies positie verzwakte en Nixon kwam tegenover de veel radicalere Democraat George McGovern te staan. De verkiezingen van 1972 won Nixon dan ook van hem.
Toen echter bleek dat Nixon afwist van de ongehoorde praktijken waarmee hij uiteindelijk tot president werd gekozen, was zijn reputatie kapot. Hij werd al gauw bekend als 'Tricky Dicky' en kon zijn verdere politieke carrière vaarwel zeggen. Totdat de Britse interviewer en televisiepersoonlijkheid David Frost hem een aantal jaar later aanbiedt een serie interviews te doen. Voor Nixon de perfecte kans zijn imago op te vijzelen, voor Frost de mogelijkheid Nixon schuld te laten bekennen.
Spannend interview
De in totaal twaalf uur durende interviewreeks tussen Frost en Nixon begint, zoals voorspeld, inderdaad over koetjes en kalfjes. Maar wanneer de toon verandert en gevoeligheden uit de recente Amerikaanse geschiedenis (Vietnam, Watergate) ter sprake komen, ontstaat een fascinerend en spannend interview tussen twee ego's, vastbesloten niet aan de ander toe te geven. De strijd wordt echter gewonnen door Frost: het was wereldnieuws toen bleek dat Nixon in het interview bekende de wet te hebben overtreden en wist van de onrechtmatige campagnemethoden.
Het betreffende interview, maar vooral de aanloop ernaartoe, werd verwerkt tot een toneelstuk dat erg succesvol in Londen heeft gedraaid. De rol van Nixon werd gespeeld door Frank Langella, die in de verfilming Frost/Nixon opnieuw in de huid kruipt van de oud-president. Michael Sheen, bekend van zijn rol als Tony Blair in The Queen, speelt David Frost. De regie was in handen van Ron Howard, die met films als A Beautiful Mind, Apollo 13 en The Da Vinci Code zeker geen kleintje is in Hollywood.
Conclusie
Het is boeiend om te zien hoe dit historische televisie-interview woordelijk wordt nagespeeld, maar nergens verveelt of melodramatisch wordt. Langella speelt een grote, imponerende Nixon, zonder hem daadwerkelijk na te spelen of te imiteren. Hierdoor krijgt de film,maar vooral het karakter Richard Nixon, een eigen schwung. Door dit acteerwerk is de film één van de betere die de afgelopen maanden is uitgekomen. Door de samenwerking met mensen die deze affaire en interviews in de jaren zeventig van dichtbij meemaakten, is Frost/Nixon ook nog eens zeer waarheidsgetrouw.
Okee, het is een politieke en historische film, maar wel eentje in de trant van JFK of All the President's Men (ook over het Watergate-schandaal trouwens). Dat betekent dat je er wel even voor moet gaan zitten. Maar absoluut de moeite waard!
Op de DVD is trouwens ook een extra feature te vinden met fragmenten uit het echte interview uit 1974, dienend als vergelijkingsmateriaal.
Frost/Nixon
Regie: Ron Howard
EAN: 5050582603415
Prijs: 16,99