Vlieg mee met Cupido, want we duiken in de geschiedenis van de liefde!
Zoals bij vele historische feestdagen bestaat vaak nog de twijfel over wat de oorsprong van het verhaal nu precies is. En Sint Valentijn heeft zo ook zijn verschillende legendes die de ronde doen...
Legende 1 Valentijn zou vernoemd zijn naar de Romeinse bisschop Valentinus. In die tijd regeerde keizer Claudius II en hij was ervan overtuigd dat ongehuwde mannen betere soldaten zouden zijn. Dus maakte hij een wet waarin stond dat jonge mannen niet mochten trouwen. Bisschop Valentinus kreeg medelijden met de mannen die niet met de liefde van hun leven konden trouwen en besloot de verliefde stellen in het geheim te huwen. Helaas werd dit geheim niet goed bewaard en belandde hij in de gevangenis. Hij probeerde de keizer nog te bekeren tot het christendom, maar die voelde zich zo beledigd dat hij besloot Valentinus te onthoofden. Valentinus werd geëxecuteerd op 14 februari.
Legende 2 Tijdens zijn gevangenschap kreeg Valentinus - we noemen hem vanaf nu gewoon Valentijn - bezoek van de stadhouder van Rome. Hij wilde dat Valentijn zijn blinde dochter zou genezen. Hij gaf haar een geneesmiddel, maar dit werkte niet. Op de dag van de onthoofding probeerde de vader het vonnis nog tegen te gaan, maar dit zonder resultaat. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van hem waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond geschreven: "Van Valentinus". Het meisje kon vervolgens weer zien! Maar... in een ander geval zou het niet om een stadhouder gaan, maar om een cipier van de gevangenis waar Valentijn vastzat, en was hij verliefd op diens dochter. Hij zou haar voor zijn executie nog een briefje ("Van je Valentijn") hebben geschreven.
Legende 3 Dit is iets compleet anders, maar misschien wel het meest voor de hand liggend. 14 februari zou namelijk gewoon de dag zijn dat de vogels weer beginnen met paren. Al in de 14e eeuw schreef Geoffrey Chauser: "For this was on seynt Volantynys day, whan euery bryd comyth there to chese his make." ("Want dit was op Sint Valentijns dag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen.") Ook bij de mens zou op/rond die dag de 'paringsdrang' de kop op steken!
Wat de waarheid ook moge zijn, Valentijnsdag staat hoe dan ook in het teken van de liefde! En waarom zouden we niet eens per jaar ons liefje net iets meer in het zonnetje zetten of - nog beter - onszelf laten verwennen? Of familie en vrienden van wie je vindt dat je hen niet genoeg hebt laten merken dat je van ze houdt, ze dat op zo'n dag nog laten weten? Dat moet gewoon gevierd worden!