Maak je eigen Sint-snoep!

Eten door Jet

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om pepernoten te maken, maar dat heb je waarschijnlijk wel eens gedaan en is dus veeeeel te simpel voor jou... Daarom kun je het ook een stukje moeilijker maken en de uitdaging aangaan door één van de volgende lekkernijen te maken. Doe je ding keukenprinses!


Taai-taai

Wat heb je nodig?

  • 250 gram bloem  
  • 100 gram honing
  • 1 eetlepel schenkstroop 
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel
  • kruidnagelpoeder


Hoe maak je het?

Verwarm de honing rustig in een pannetje en roer de stroop erdoor.
Zeef de bloem en vermeng dit met de kruiden en het rijsmiddel.
Roer nu de afgekoelde honing erdoor en kneed het geheel tot stevig deeg.
Rol dit uit op een ingevette bakplaat en maak er met een mes of uitsteekvorm leuke figuurtjes van.
Bak de taai-taai in een op 160 graden voorverwarmde oven gaar.

Marsepein

Wat heb je nodig?

  • 100 gram boter
  • 300 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 druppels amandelextract
  • Verschillende kleuren bakkleurstof


Hoe maak je het?

Heel simpel: kneed alles goed door elkaar tot een bal en kleur de marsepein door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen.

Leuk om te weten: Marsepein is vernoemd naar een zekere Sint-Marcus die dol was op deze zoete lekkernij. Marsepein betekent namelijk Marci-pane oftewel brood van Marcus.


Banketletter

Wat heb je nodig?

  • 400 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 1-2 eetlepels geraspte citroen of sinaasappelschil
  • 1-2 eetlepels slagroom
  • 7-8 plakjes ontdooid diepvriesbladerdeeg


Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneed het amandelspijs met 1 ei, citroenrasp en de slagroom tot een soepel geheel. Vorm hiervan een lange rol van ongeveer 60 cm.
Leg de plakjes deeg achter elkaar, zodat de randen elkaar 1 cm overlappen. Druk de deegranden goed op elkaar en rol het glad met een deegroller. Zo ontstaat er een lange deeglap van 62x10 cm.
Leg nu de rol amandelspijs in het midden van de deeglap en vouw de deeg nu op de spijs heen. Druk de deegranden goed op elkaar.
Plaats de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat en vorm de rol tot een letter.
Klop een eitje los met 1 theelepel water en bestrijk de banketletter hiermee.
Bak 'm nu ongeveer 35 minuten lichtbruin in het midden van de oven.

Speculaasijs

Wat heb je nodig?

  • 1 bak slagroomijs (1 liter)
  • 6 speculaaskoekjes
  • 1 eetlepel speculaaskruiden


Hoe maak je het?
Haal het ijs uit de diepvries en laat het in ca. 30 minuten zacht worden.
Verkruimel de speculaasjes boven de bak met ijs en voeg ook de kruiden toe.
Roer het geheel goed door elkaar, zodat het helemaal met elkaar vermengd is.
Zet de bak ijs weer terug in de diepvries en laat het in ca. 1 uur hard worden.
Verkruimel voor het serveren de laatste twee speculaasjes boven het ijs.

Smullen maar!

Snoep uiteraard met mate, anders is de weegschaal niet blij met jou en jij niet met hem...

Kijk voor meer lekkere Sint-receptjes hier of hier!