Vrijwilliger in het buitenland

Reizen door Chantal

De zomer komt er weer aan en daarmee dus ook de langverwachte zomervakantie: de perfecte tijd om er even tussenuit te gaan. De mensen om je heen zijn al vol aan het plannen in welk oord ze dit jaar een weekje willen uitrusten, maar jij ziet het standaard vakantie-idee  niet helemaal zitten. Voor jou eens even geen aaneengesloten strandmiddagen, all-inclusive hotels of schreeuwende kinderen om je heen. Nee, jij wilt iets anders. Maar wat? Misschien zijn een paar weken vrijwilligerswerk in het buitenland wel wat voor jou.

Als je die knoop eenmaal hebt doorgehakt, ben je er alleen nog lang niet. Voordat je je ook daadwerkelijk in kan zetten voor een zogenoemde betere wereld, moet je nog een hoop beslissingen nemen. Waar wil je heen? Wat wil je doen? Hoe lang wil je weg? Hoeveel geld heb je er voor over? Met name dat laatste kan mensen nog wel eens afschrikken. Vrijwilligerswerk doen in het buitenland is immers niet goedkoop. Hoewel jij jezelf voor nop beschikbaar stelt, zal je toch flink in de buidel moeten tasten, wil jij ook daadwerkelijk weg kunnen.

Stap 1: Bedenk hoeveel geld je er voor over hebt
Vrijwilligersorganisaties hebben immers niet de beschikking tot grote hoeveelheden geld. Ze zijn niet voor niets op zoek naar VRIJWILLIGERS. Vaak wordt dan ook gevraagd om je eigen vliegticket te betalen en een kleine bijdrage te leveren aan het project. Gelukkig wordt er over het algemeen wel voor gezorgd dat je een dak boven je hoofd hebt en je te eten krijgt.

Het bedrag waar je aan moet denken kan variëren van een paar briefjes van honderd tot enkele duizenden euro's. Het hangt er maar net van af waar je precies heen wilt en op welke manier. Ga je met een organisatie? Dan zullen de rode briefjes al snel tevoorschijn moeten komen. Maar als je iets verder Google't, beland je al snel op websites van particulieren. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en veel persoonlijker, maar het betekent ook dat je veel dingen zelf zal moeten regelen. Gelukkig zijn er wel veel mogelijkheden om aan het bedrag te komen, onder andere via sponsors. En nog beter, er zijn ook veel websites die je daarbij kunnen helpen.

Stap 2: Bepaal waar je heen wilt en hoe je je tijd wilt besteden
Nu je de geldkwesties hebt gehad, is het tijd om je te focussen op leukere dingen. Waar wil je heen en wat wil je daar gaan doen? In feite is alles mogelijk: van België tot Peru en van een school bouwen tot werken met straatkinderen. De keuze is aan jou. Voor de meeste projecten hoef je niet aan speciale kwalificaties te voldoen, al is enige talenkennis wel vaak een pré.

Stap 3: Bepaal hoe lang je weg wilt
Ook hier is weer van alles mogelijk. Het ene project duurt twee weken, het andere geeft je de kans om een jaar buiten de deur te werken. Een korte periode is ideaal voor de zomervakantie, maar een heel jaar is perfect als je bijvoorbeeld een gap year wilt houden. Houd er rekening mee dat je gedurende deze tijd waarschijnlijk geen of weinig inkomen hebt en misschien bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld je baan, moet opzeggen.

Stap 4: Laat jezelf inenten
Goed, de locatie is bekend, wat je daar gaat doen ook en zelfs het geld is bij elkaar geraapt. Wat nu? Ook dit is weer afhankelijk van waar je heen gaat, maar ga er maar vanuit dat er enkele prikmomenten zullen volgen. Een noodzakelijk kwaad, maar je wilt natuurlijk niet met souvenirs á la malaria of hepatitis thuiskomen. Als je wilt weten waar je voor moet worden ingeënt, informeer dan bij de GGD of kijk op de website van Gezond op Reis.

Stap 5: Verheug je op het avontuur
Iets wat bijna net zo leuk is als de reis zelf: de voorpret! Leer je medevrijwilligers kennen, lees reisverslagen van je voorgangers en bekijk foto's van de omgeving. Zo ben je én goed voorbereid én kun je alvast genieten van wat er allemaal nog gaat komen.

Een goedkoop grapje is het dus niet, maar je bent wel verzekerd van een geweldige ervaring. En zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan het leven van iemand anders te veraangenamen?

Note: Stap 1, 2 en 3 kunnen natuurlijk ook omgedraaid worden.

En om je vast wat tijd te besparen:
http://www.bouworde.nl
http://www.projects-abroad.nl/
http://www.activityinternational.nl/
http://www.afs.nl/
http://www.vrijwilligerswerkinhetbuitenland.nl/