Boze geesten
Het bruidsboeket werd vroeger niet in de hand gedragen, maar in het haar gestoken of aan de bruidsjurk vastgespeld. Er werden veel kruiden in verwerkt, die boze geesten af zouden schrikken. Ook bruidsmeisjes en -jonkers werden vroeger ingezet tegen boze geesten. Stelletjes van dezelfde leeftijd als het bruidspaar werden gebruikt om geesten af te leiden, zodat zij in verwarring raakten en het echte bruidspaar niet lastig zouden vallen.
Van kruimels naar lagen
In de Romeinse tijd bestond er nog geen bruidstaart, maar werd een koek doormidden gebroken en verkruimeld boven het hoofd van de bruid, om zo de vruchtbaarheid te bevorderen. In de Middeleeuwen namen bruiloftsgasten koek of taart mee, dat bovenop elkaar gestapeld werd. Wanneer het bruidspaar elkaar kon kussen boven de stapel zonder dat deze omviel, bracht dit geluk.
De bruidstaart-met-lagen komt uit Engeland. Het verhaal gaat dat een kok geïnspireerd was door de 'St. Brides Church', een witte kathedraal in Londen, die een toren heeft met verschillende lagen. In 1901 verscheen een soortgelijke bruidstaart voor het eerst in Nederland, tijdens de bruiloft van koningin Wilhelmina.
Bruidssuikers zijn een oud gebruik als bedankje. Deze werden oorspronkelijk gegeven in een setje van vijf stuks, voor geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid. Tegenwoordig is het oorspronkelijke idee achter een bedankje steeds minder van toepassing. De meeste bruidsparen willen nu graag iets origineels meegeven aan hun gasten.
'Just Married'-blikjes
De traditie van het binden van lege blikjes achter de trouwauto heeft ook weer te maken met boze geesten. In de tijd dat er nog in koetsen gereden werd, geloofde men dat het geluid van de lege blikjes de boze geesten weg zou jagen, zodat zij het bruidspaar niet konden achtervolgen. Tegenwoordig wordt deze traditie vooral nog in ere gehouden vanwege het nostalgische plaatje.
Witte duiven
Je hebt het vast weleens gezien: een paar klassieke, witte duiven die door het bruidspaar losgelaten wordt. De beestjes staan symbool voor liefde en trouw. Een duivenkoppeltje is altijd trouw aan elkaar en doet alles samen. De traditie om ze los te laten bij een huwelijk komt in verschillende histories terug. Zo werden witte duiven in het oude Egypte al losgelaten, maar ook in de geschiedenis van China en in de Bijbel zijn hier verhalen over terug te vinden.
Over de drempel
Ook bij de traditie dat een bruidegom zijn bruid over de drempel draagt, voorafgaand aan de huwelijksnacht, komen dezelfde boze geesten om de hoek kijken. Dit werd oorspronkelijk altijd gedaan zodat de geesten het spoor van de bruid niet konden volgen.
Wittebroodsweken
De eerste zes weken na het huwelijk zijn de ‘wittebroodsweken’. Het bruidspaar mocht vroeger in deze weken niet gestoord worden, zodat ze aan het samenleven konden wennen. We noemen deze weken zo, omdat in deze weken alleen wit brood werd gegeten, wat destijds erg exclusief was. Deze luxe ervaren de meeste bruidsparen tegenwoordig in de vorm van een huwelijksreis.
Lees ook het eerste deel van Trouwtradities van vroeger!
______________________________________________________________________________________
Tamara Tijdink is weddingplanner en nu twee jaar werkzaam in de trouwbranche. Ze verzorgde onder andere de bruiloft van musicalster Nurlaila Karim. Tamara verzorgt complete bruiloften, zakelijke evenementen, particuliere feesten, geeft wedding workshops voor groepen en adviseert bruidsparen in haar weddingconsults. Kijk voor meer informatie op de site van haar bedrijf Ceremonara en bijbehorende Twitter. Tamara verblijdt ons regelmatig met haar kennis over bruiloften en houdt ons steeds op de hoogte van de nieuwste en hipste partytrends!