Lekker in je vel met het bloedgroepdieet

Sport & gezondheid door Naline
Dr. Frank, Atkins of Sonja Bakker: er zijn ontelbaar veel soorten diëten en oneindige discussies. De één valt af, de ander raakt gefrustreerd. Een dieet dat inspeelt op de verschillende reacties, is het bloedgroepdieet.

Het uitgangspunt van het bloedgroepdieet is dat ieder mens anders in elkaar zit en daardoor ook anders op voedsel reageert. Wat voor de één werkt hoeft dus niet voor de ander te werken. Volgens dit dieet heeft dat, je raadt het al, te maken met de bloedgroep.
 
Evolutie
Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter D?Adamo. Hij ging ervan uit dat de bloedgroep bepalend is voor de reactie die iemand heeft op voedingsmiddelen. Een product dat niet goed samengaat met de bloedgroep kan een afweerreactie veroorzaken waardoor er klachten kunnen ontstaan. Dit inzicht komt vanuit het idee dat een bloedgroep, net als de mens, een ontwikkeling doormaakt in de ontstaansgeschiedenis. Hierdoor leert het menselijk lichaam zich aan te passen aan veranderende leefomstandigheden.

 
Niet goed of slecht
Ieder voedingsmiddel zorgt dus voor een bepaalde reactie in je lichaam. Dit wordt veroorzaakt door aminosuikers en antigenen die voor iedere bloedgroep anders zijn samengesteld. Het bloedgroepdieet heeft daarom voor iedere bloedgroep (A, B, AB en O) een overzicht gemaakt van voedingsmiddelen die heilzaam, neutraal of beter te vermijden zijn. Opvallend is dat er niet wordt uitgegaan van ?goed? of ?slecht? eten en er ook geen richtlijnen worden gegeven voor hoeveelheden. Dit is omdat het dieet niet specifiek gericht is op gewichtsverlies, maar meer tot doel heeft om je algehele gezondheid te verbeteren.
 
Lekker in je vel
Vaak hebben mensen klachten die ze niet direct in verband brengen met eten. De invloed van voeding wordt hierbij onderschat. Eet je een product dat een afweerreactie veroorzaakt, dan kan dit gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Heb je bijvoorbeeld bloedgroep O en eet je veel tarwe? Dit kan leiden tot darmproblemen, vermoeidheid en allergieën. Let je daarentegen juist op wat goed bij je past en vervang je producten als brood en pasta door een beter alternatief, dan kan het er voor zorgen dat je spijsvertering verbetert, je energie level stijgt of kan er gewichtverlies optreden.

 
Plusjes en minnetjes
Het dieet vergt helaas net zoals ieder ander dieet wel de nodige discipline. Wil je je er echt goed aan houden, dan zal je een groot aantal producten moeten laten staan. In een gunstige situatie zijn dit de groene groentes die je toch al niet lustte, maar in een minder rooskleurig geval moet je alle lekkere kipgerechten laten staan en afkicken van je aardbeienverslaving. Kook je voor een heel gezin, dan heeft het bloedgroepdieet nog een ander struikelblok. De kans is groot dat jullie bloedgroepen verschillen en er rekening moet worden gehouden met verschillende dieeteisen.
 
Gezien de insteek van het dieet is het wellicht niet de meest effectieve manier om gewicht te verliezen. Het is daarentegen wel een gezonde manier om op je voeding te letten en je fitter te gaan voelen. Merk je bijvoorbeeld dat je ergens last van hebt na het eten van bepaalde producten, dan kan het bloedgroepdieet zeker een uitkomst bieden. Ook voor chronische aandoeningen kan het bloedgroepdieet van betekenis zijn.
 
Proberen?
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten wat voor voeding er bij jou past? Je bloedgroep is in principe niet bekend bij je huisarts, maar je kan je er speciaal voor laten prikken. Alle informatie over het dieet, inclusief een heldere uitleg van de medische achtergrond, kan je lezen in het boek Het Bloedgroepdieet. Hierin vind je ook handige voorbeeldmenu?s en een uitgebreid overzicht van voedingsmiddelen per bloedgroep.
 
Het Bloedgroepdieet
Carel Hoffman
ISBN: 9789032507336
Prijs: 16,99
Uitgeverij: de Kern

Wat vind jij van het bloedgroepdieet?