Assertiviteit: Afrekenen met het knagende gevoel

Psyche & spiritualiteit door Donna

Ben je vaak moe? Heb je het gevoel dat je geen energie over hebt aan het einde van de dag? Heb je het idee dat je 'niet voldoet'? Misschien ben jij dan wel iemand die worstelt met assertiviteit. 
 
Het is heel belangrijk om doordrongen te zijn van het feit dat jij een aandeel hebt in jouw gebrek aan energie. Je bent geen slachtoffer die continu alles tegen heeft zitten; je hebt grip op jouw welzijn. Dat wil zeggen dat je je leeg voelt, omdat jij je leeg laat zuigen. Dat je moe bent, omdat jij het toestaat dat je zo vermoeid raakt. Dat je niet aan verwachtingen voldoet, omdat jij jezelf te hoge eisen stelt. Het besef dat jij verantwoordelijk bent voor de situatie waar je in zit, is cruciaal om iets te kunnen veranderen. Door zelf de macht over je leven terug te pakken, kun je heel effectief gaan werken aan een betere gemoedstoestand. Eén waarbij je aan het einde van de dag opgewekt thuiskomt en nog alle ruimte voelt om de dingen te doen die anders zouden blijven liggen.
 

Het knagende gevoel
Je kent het misschien wel: wanneer je iets doet waar je niet achterstaat, begint er iets te knagen. Bijvoorbeeld omdat je in een gesprek niet hebt gereageerd zoals je dat had gewild of omdat je weer eens te veel werk op je schouders hebt genomen. Het knagende gevoel gaat gepaard met ?had ik maar-gedachten?. Had ik maar ?nee? gezegd; had ik maar aangegeven dat ik het niet fijn vond wat die ander deed.
 
Het knagende gevoel is een signaal van je lichaam waar je naar moet leren luisteren. Iedere keer als er iets knaagt, betekent het dat je voorbij bent gegaan aan je eigen behoeften. En om de vicieuze cirkel van vermoeidheid en negativiteit te doorbreken, wordt het tijd om wél naar die behoeften te gaan luisteren. Er zit dus niets anders op: om van het knagende gevoel af te komen, moet je actie ondernemen. 
 

Handelen naar je behoeften
Wanneer er iets knaagt, stel je jezelf de vraag: "Waarover ben ik ontevreden?". Het antwoord daarop daag je uit met een tweede vraag: "Wat heb ik nodig om weer tevreden te zijn?". Op dit antwoord ga je jouw handelen baseren. Je gaat jouw ?had ik maar-gedachte? alsnog in de praktijk brengen. Dat doe je door de confrontatie aan te gaan. Dit klinkt agressiever dan het is, je hoeft namelijk niet op de vuist. Het enige wat je moet doen is aangeven waarover je ontevreden bent bij degene die je daarover eerder niet durfde aan te spreken. En daarna aan diegene uit te leggen wat je nodig hebt om je er wel in te kunnen vinden. Bijvoorbeeld:
 
"Ik weet wel dat ik gisteren zei dat ik het niet erg vond om die taak van je over te nemen, maar eigenlijk merk ik nu aan mezelf dat ik me er niet prettig bij voel. Ik wil je toch vragen deze taak zelf af te ronden, want het gaat mij niet lukken."
 
Angst vs. moed
Het kan, zeker in het begin, heel eng zijn om naar je eigen behoeften te handelen, met name omdat je het niet gewend bent. Daarom zul je jezelf in het begin moeten forceren om het toch te doen. Begin bijvoorbeeld met ?twee assertiviteitjes' per dag, waarbij je zowel kleine als grotere obstakels overwint. Je zult langzaam maar zeker merken dat jouw assertiviteit niet alleen maakt dat anderen jou meer gaan zien voor wie je bent, maar ook dat jij jezelf meer naar waarde gaat inschatten. 
 

 
Het effect
Steeds vaker zul je succeservaringen opdoen, die je ertoe aanzetten om je assertiviteit verder te ontwikkelen. De energie die dan weer vrijkomt en de opluchting, zullen er langzaam maar zeker voor zorgen dat je assertiviteit eigen gaat maken. Het gevolg is dat het knagende gevoel geen plaats meer kent in jouw leven, waardoor je tevredener, zelfverzekerder én gelukkiger in het leven kunt staan.

Hoe assertief ben jij?