Origineel smullen tijdens Oud & Nieuw
Het einde van 2011 is bijna daar en dat betekent: appelflappen, oliebollen en champagne! Speciaal voor degenen die dit jaar met Oud & Nieuw eens iets anders willen, zet Ze.nl drie originele én lekkere nieuwjaarsrecepten op een rij.
Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig?
Loop een willekeurige supermarkt binnen en je zult er geheid tegenaan lopen: de appelflappen en oliebollen. Prima als je ze daar koopt, maar veel lekkerder is natuurlijk om deze hapjes zelf te maken. En nee, daar hoef je geen uren voor in de keuken te staan.
Port oliebollen met pruimen
Wat heb je nodig?
- 1 pak oliebollenmix
- 1,5 dl rode port
- 200 gram pruimen zonder pit
- Frituurpan
- Bereid het beslag volgens de aanwijzingen op de verpakking maar vervang 1,5 dl. water door rode port.
- Schep de in stukjes gesneden pruimen erdoor.
- Laat het afgedekte beslag rijzen, bij voorkeur 2 à 3 minuten op de ontdooistand in de magnetron en vervolgens nog 15 minuten op een tochtvrije plaats.
- Schep met 2 eetlepels (of ijstang) 4 bollen beslag in de hete olie (170 graden).
- Bak de oliebollen is circa vijf minuten goudbruin en gaar.
Wat heb je nodig?
- 2 zoetzure appels
- 1 eetlepel citroensap
- 1 pak oliebollenmix
- 250 gram oude kaas (in piepkleine blokjes)
- 100 gram grofgehakte walnoten
- 1 theelepel uienpoeder
- Halve theelepel peper
- Frituurpan
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Besprenkel ze met citroensap.
- Bereid het oliebollenbeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg in plaats van krenten en rozijnen enzovoort, de kaasblokjes, stukjes appel, gehakte noten, uienpoeder en peper toe.
- Laat het beslag afgedekt op een warme plek ca. 45 min. rijzen.
- Schep met 2 eetlepels (of ijstang) 4 bollen beslag in de hete olie (170 graden).
- Bak de oliebollen is circa vijf minuten goudbruin en gaar.
Wat heb je nodig?
- 12 plakjes bladerdeeg
- 4 grote appels, geschild en gehalveerd
- 100 gram amandelspijs
- 4 eetlepels suiker
- 1 ei
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd uit 8 plakjes bladerdeeg een rondje.
- Vul de holte van de halve appels met amandelspijs en leg ze vervolgens (met de holte naar beneden) op de zojuist uitgesneden deegplak.
- Snijd de overgebleven plakjes deeg in reepjes en leg ze diagonaal over de appels (als een netje).
- Plak de randen met water vast.
- Klop het ei samen met 1 eetlepel water los en bestrijk het mengsel over het deeg.
- Leg de appelbollen in het midden van de oven en bak ze op 180 graden in 25-30 minuten bruin en gaar.
Bron: Smulweb.nl