Yasmin: wake up call
Het dubbelleven dat jonge moslims tegenwoordig moeten leiden, wordt in deze film erg expliciet uitgebeeld. Wanneer Yasmin (Archie Panjabi) opstaat, kleedt ze zich in islamitische kledendracht en doet ze een hoofddoek om. Tijdens het ochtendgebed dat de moskee via speakers in de gehele buurt ten gehore brengt, kleed ze zich op een afgelegen plek om. Haar islamitische kleren gaan uit en een moderne spijkerbroek en strak topje gaan aan. Ook haar broertje leidt twee levens: overdag leest hij onder begeleiding van zijn vader de koran en 's avonds verkoopt hij wiet en rommelt hij wat aan met Britse meisjes.
Yasmin zelf vindt het leiden van twee levens moeilijk, maar wel draaglijk. Tot het moment dat aanhangers van Al Queda een aanslag plegen op de Twin Towers. Vanaf die tijd worden er rare briefjes op haar kluisje geplakt, waar 'Yasmin loves Osama' op staat en ook in de kroeg wordt ze raar aangeken omdat ze in de islam gelooft. Ze voelt zich gedwongen om een keuze te maken...wordt het de moskee of het café?
De hele film draait eigenlijk om de keuze die Yasmin moet maken in de zoektocht naar haar identiteit. Doordat ze zich gedwongen voelt om überhaupt een keuze te maken, toont de filmmaker aan dat de tegenstelling tussen moslims en niet-moslims in Europa enorm groot is.
De film gaat echter verder dan dat. Duidelijk wordt dat Europese moslims nóg meer dan andere Europeanen de dupe zijn van de terreuraanslagen. Ze zijn net als ieder ander bang, maar worden -omdat ze ook islamitisch zijn- ook nog eens voor de aanslagen verantwoordelijk gehouden. Een goed voorbeeld hiervan is de scene waarin een vriend van Yasmin na 9/11 tegen haar zegt: 'Nobody of you came forward to say your sorry'. Tevens gaat de film in op het feit dat steeds meer moslims naar de fundamentele kant van hun geloof trekken en wordt pijnlijk duidelijk hoe dat komt.
Yasmin is een echte wake up call. Het biedt een startpunt aan van een bewustwordingsproces, dat een aantal mensen -waaronder ikzelf- misschien wel kan gebruiken. Dus, heb je je zelden of nooit verdiept in de islamitische angsten en problemen na de aanslagen van 11 september? Dan moet je deze film zeker bekijken.
Genre: drama
Regisseur: Kenneth Glenaan
Cast: Archie Panjabi, Renu Setna, Shahid Ahmed e.a.
Lengte: 90 minuten
Release: 17 november 2005