De Zeven Wereldwonderen van de Klassieke Oudheid

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In dit boek 'De Zeven Wereldwonderen' gaat auteur Paul Jordan vrij diep in op de achtergronden van de 'echte' zeven wereldwonderen, te weten:

- Kolossos van Rhodos; dit enorme bronzen beeld op het Griekse eiland Rhodos was ongeveer 33 meter hoog en verbeeldde de zonnegod Apollo.
- Vuurtoren Pharos van Alexandria; baken van ongeveer 115 meter hoog, dat diende als herkenningspunt langs de kust van de Nijldelta om zeelieden uit de havens van de Middellandse Zee naar Egypte te leiden. De vuurtoren op het kleine eiland Pharos diende eerst als baken voor overdag en werd later ook 's nachts gebruikt met spiegels om het licht te weerkaatsen. Bovenop de vuurtoren stond een beeld van de oppergod Zeus.
- Mausoleum in Halicarnassus; dit grafmonument is vernoemd naar de heerser Mausulus, die in de 4e eeuw voor Christus leefde. Na zijn dood werd marmeren mausoleum opgericht door zijn vrouw (die tevens zijn zus was...) in Halicarnassus, het tegenwoordige Bodrum (Turkije). Dit bouwwerk blonk uit door zijn grootsheid en gedetailleerde versieringen.
- Zeusbeeld in Olympia; Olympia was een afgelegen plaats in de westelijke Peleponnesos waar in vroeger tijden de oorspronkelijke Olympische Spelen werden gehouden. Dit was het tweede huis van Zeus, ver weg van zijn oorspronkelijke verblijfplaats op de berg Olympus. In een van de tempels in Olympia was een enorm bronzen beeld gemaakt dat een zittende Zeus voorstelde. Vooral de omvang sprak tot de verbeelding.
- Artemistempel in Efeze; deze tempel werd door Antipater, de vader van de wonderlijsten, gezien als de wonderbaarlijkste van de Zeven Wereldwonderen. Het gebouw was van enorme afmetingen, zag er prachtig versierd uit met Oosterse weelderigheid en lag direct aan zee. De Artemistempel was de grootste voltooide tempel van de Griekse wereld.
- Hangende tuinen van Babylon; de vraag is of deze bijzondere en uitgestrekte tuinen wel echt hebben bestaan. De meningen lopen uiteen en er zijn geen overblijfselen van gevonden. Geschiedschrijvers uit de oudheid melden wel over deze bijzondere tuinen, maar bewijs ontbreekt.
- Piramides van Gizeh; de meest beroemde en als enige overgebleven bouwwerken van de Zeven Wereldwonderen. De belangrijkste piramide wordt die van Cheops beschouwd.

Afbeelding verwijderd door redactie

Opmerkelijk is dat - op één na - alle wereldwonderen van de aardbodem verdwenen zijn. Daarom maakt Jordan in zijn beschrijvingen veel gebruik van geschriften die melding maken van de bouwwerken. Persoonlijk vind ik de diepgang vaak te ver gaan. Het zou een luchtiger boek zijn geweest wanneer er een algemene beschrijving van de wereldwonderen was gemaakt, met meer ondersteunend beeldmateriaal. Het is nu een vrij droog studieboek, dat je niet gezellig op een zondagmiddag uitleest. Niettemin is 'De Zeven Wereldwonderen' een mooi en degelijk naslagwerk en als je het boek eenmaal uit hebt, weet je er werkelijk alles van.

Paul Jordan is archeoloog en schreef verschillende boeken over (vroeg-) historische onderwerpen. Hij heeft TV-programma?s over archeologie, geschiedenis en wetenschap gemaakt voor zowel de BBC als ITV.

De Zeven Wereldwonderen van de Klassieke Oudheid
Paul Jordan
Pearson Education Benelux
ISBN 90-430-1198-3

Bestel nu!

De Zeven Wereldwonderen van de klassieke oudheid
Peter Jordan