Het einde van de stilte

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Stanbury House, het droomhuis en de perfecte locatie om even op adem te komen, om de hectiek van het drukke dagelijkse leven te ontvluchten. En dat is precies wat de drie jeugdvrienden, Alexander, Tim en Leon doen. Samen met hun gezinnen brengen zij al vele jaren ieder vrij uurtje door op dit prachtige landgoed. Ze genieten van de omgeving, de sfeer van oude charme, hun intense vriendschap en geluk. Een hechte club waar geen speld tussen te krijgen is, of toch wel?

Bij Jessica slaat de twijfel toe. Als tweede vrouw van Alexander is zij nog maar net bij de club en op deze vakantie bekruipt haar regelmatig een gevoel van onbehagen en lopen er vanuit het niets ijskoude rillingen over haar rug. Achter de knusse etentjes, de opgewekte gesprekken over fantastische carrières en de gezellige intimiteit loert iets anders. Ze voelt kilte, haat, verdriet, frustratie en venijn. Ze proeft angst en afschuw. Steeds vaker ontvlucht zij de onzichtbare dreigende sfeer en zwerft ze urenlang rond in de omgeving. Ze blijft zich afvragen wat er toch aan de hand is en haar ongerustheid neemt toe.
Dan wordt Stanbury House het decor van een gruwelijke misdaad en stort het jarenlange zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis van liefde, geluk en perfectie finaal in elkaar. De beerput van de happy family blijkt gigantisch en wordt leeggeschept tot op de bodem.

De in 1963 geboren Charlotte Link is vooral in Duitsland enorm succesvol. Ze staat bekend om haar familie- en misdaadromans en er is zelfs werk van haar verfilmd voor op televisie. Haar eerdere roman, Het huis van de zusters stond in 2004 op de shortlist voor de Deutsche Bucherpreis.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het einde van de stilte is een zeer geraffineerd opgebouwd verhaal waarbij Link de karakters en relaties tot ver achter de komma uitgediept heeft. De wisselingen van perspectief vond ik niet altijd even prettig, maar ik begreep wel dat ze juist in dit verhaal met al zijn psychologische achtergronden, noodzakelijk waren.
De boeiende diepgang was gelukkig een zeer overheersende factor en voor mij een reden om dit een goed boek te vinden. Minder vond ik de introductie van de personages, waarbij ik even het idee kreeg in een soort klucht beland te zijn, een suffige liefdesroman. Alles speelde zich af in dat ene huis en het kabbelde maar een beetje voort.

Maar ach, het einde blijft hangen en de rest van het verhaal heeft dat matige beginnetje van enkele bladzijden, wat mij betreft ruimschoots goedgemaakt. Met als finishing touch een heus leeslint. Dankzij deze aangename verrassing verdween Het einde van de stilte alsnog als een uniek exemplaar in mijn boekenkast; eentje zonder ezelsoren.

Afbeelding verwijderd door redactie

Charlotte Link
Het einde van de stilte
511 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-1471-8
Adviesprijs: 18,50 euro

Bestel Online!

Het einde van de stilte
Charlotte Link