De tijd van de vrouwen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Spanje, eind jaren zeventig. Franco's dictatuur is ten einde en chaos regeert. Maar voor de zussen María, Carlota en Paloma is deze periode ook om andere redenen chaotisch en verwarrend. Totaal onverwacht sterft hun vader na een drinkgelag in een bordeel aan een hartinfarct. Hun moeder kan de situatie niet aan en het gezin dreigt uiteen te vallen. De rollen worden opnieuw verdeeld: de serieuze, overbezorgde en dominante María eist haar positie op als mater familias en probeert het gezin bij elkaar te houden. De eigengereide, impulsieve Carlota zet alles op alles om zo snel mogelijk een eigen gezin te stichten. En de jonge, opstandige Paloma kan maar aan één ding denken en dat is seks.

Het is écht een heel bijzondere roman. Het verhaal wordt niet geheel chronologisch verteld en middels flashbacks kom je dingen te weten, die later nog eens iets uitgebreider aan het licht komen, toegelicht door een andere zus. Elk hoofdstuk wordt in de ik-vorm verteld door één van de drie zussen, waardoor de verschillende persoonlijkheden van de drie zussen goed tot de lezer door kunnen dringen. Het geeft jou als lezer meer inzichten, want jij weet natuurlijk meer van de zussen, dan zij van elkaar! Ik verbaas me er eigenlijk een beetje over hoe de schrijver -een man dus- de totaal verschillende persoonlijkheden en belevingswereld van de drie meiden zo goed neer kan zetten.

Vrijwel meteen na de eerste hoofdstukken heb ik de drie meiden in mijn hart gesloten en leef ik per bladzijde mee met hun angsten en twijfels, hun verlangens en dromen. Ze leven en beleven zoals hun karakters hen dicteren. Onder mijn ogen zie ik ze opgroeien van jonge, ontdekkende meisjes tot evenwichtige, volwassen vrouwen. Iets wat natuurlijk niet zonder horten en stoten gaat. Af en toe maken de zussen echt hilarische dingen mee. Zo moesten ze in het holst van de nacht de auto van hun overleden vader ophalen die op de parkeerplaats van het bordeel stond. Maar hun moeder kan dus totaal niet rijden, waardoor ze verongelukken en moeten worden opgevangen door de dames van het bordeel. Ook de religieuze fase waar de middelste dochter Carlota een paar jaar lang in verkeert, deed me echt schaterlachen. Sowieso is deze roman erg geestig, en met een flinke dosis galgenhumor!

Martínez de Pisón weet in zijn roman over de drie zussen ook de stemming van een tijd te vangen. Aan het eind van het boek heeft niet alleen de moeder na talloze pogingen haar rijbewijs gehaald, maar zijn ook de drie zussen volwassen geworden. En met hen ook het land en haar jonge democratie. Dit boek wordt door de Spaanse pers algemeen beschouwd als zijn beste boek tot nu toe en zal worden verfilmd. En als de film uit komt, ga ik hem zéker bekijken!

Afbeelding verwijderd door redactie

De tijd van de vrouwen
Ignacio Martínez de Pisón
371 bladzijden
A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 9056721747
Adviesprijs: ?19,95

Bestel Online!

De tijd van de vrouwen
I.M. de Pison