Pearl Jam verovert Nederland opnieuw

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het Gelredome in Arnhem, normaliter het thuis van voetbalclub Vitesse, loopt dinsdagavond dan ook helemaal vol. Meteen al wordt duidelijk dat de fans van toen de band niet zijn vergeten: het publiek bestaat voornamelijk uit ?oudere? twintigers en dertigers. Velen van hen hebben de hoogtijdagen van de band ? die met hun debuutalbum Ten meteen de wereld aan hun voeten hadden liggen ? bewust meegemaakt. De avond wordt geopend door het Australische trio Wolfmother, vorige week ook de opener van Lowlands. Na een wat aarzelend begin komen de jongens steeds meer in hun element, terwijl ook het indrukwekkend grote afro-kapsel van zanger Andrew Stockdale een ware blikvanger is.

Daarna is het voor de wachtende fans dan eindelijk de beurt aan hun helden uit Seattle, die de avond starten met Release. Dat de dramatische gebeurtenissen van Roskilde altijd zijn blijven hangen, blijkt wel als Vedder na een paar nummers aan het publiek vraagt om toch vooral op elkaar te letten en rustig te blijven. Natuurlijk ontbreken nummers als Jeremy, Porch en Rearviewmirror niet op de setlist. Eerder dit jaar bracht de band hun achtste ? en titelloze ? album uit. Ja, het was de laatste jaren vrij stil rond de band, die wel enkele albums uitbracht en alleen nog in Amerika tourde. Maar met deze plaat laten Eddie Vedder, Mike McCready, Jeff Ament, Stone Gossard en Matt Cameron zien dat ze weer helemaal bij de les zijn.

Drummer Cameron (ex-Soundgarden) mag zich helemaal laten gaan tijdens een verbluffende drumsolo en ook gitarist McCready leeft zich lekker uit bij zijn solo?s. Tijdens de tweede toegift komt Vedder met een George Bush-masker het podium op. In het nummer Bushleager laat hij weten zich totaal niet te kunnen verenigen met diens beleid en dat het niet nodig zou moeten zijn dat er mensen onschuldig sterven in Irak. Door het geluid achterin komen Vedders woorden echter niet allemaal even goed over.

Dat is dan ook het enige minpuntje van de avond. Vooral aan het begin van de avond is het geluid niet echt best, maar dat wordt al snel beter. Met het spelen van de wereldhit Alive, een cover van Rockin? In A Free World van Neil Young en Yellow Ledbetter maakt Pearl Jam de avond na zo'n 2,5 uur spelen voor de fans compleet. Aan de grijns van Vedder is duidelijk te zien dat hij het net zo naar zijn zin heeft gehad als het publiek. Kortom, de band is zo ?alive? als wat!

Gezien: Pearl Jam, 29 augustus 2006 in Gelredome, Arnhem