Olympos

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vooraf heb ik geen idee wie Dan Simmons eigenlijk is, maar als zijn naam google ontdek ik dat hij al verschillende prijzen heeft gekregen voor zijn werk, zoals de Word Fantasy en Hugo Award. Nieuwsgierig begin ik aan het ontzettend dikke boek. Ik heb gehoord dat het vorige boek spannend en spectaculair was, dus ik verwacht er heel veel van.

De goden Zeus en zijn verwachten kijken vanaf Olympos Mons op Mars neer op de immense veldslagen van de botsende legers van Griekenland en Troje. Ver weg, op Aarde, zijn de Trojaanse beelden entertainment. Daar brengen heldendom en strijd opwinding in levens die ontdaan zijn van moed en zin, van ontbering en pijn.

Olympos begint met het verhaal van de rouwende Helena van Troje. Haar man Paris heeft een man-tegen-man gevecht met de genadeloze Apollo niet overleefd. Maar de strijd gaat verder in het boek. De uitkomst van die strijd zal de toekomst van het hele universum bepalen.

Ja, het klinkt allemaal heel wazig en dat is het ook. Ik moet me echt door dit boek heen ploeteren. Het ene na het andere personage komt voorbij. Soms heb ik echt geen idee meer waar het nu allemaal overgaat. Daar heeft Simmons wel een oplossing voor bedacht. Aan het eind van het ellenlange verhaal tref je een lijst aan met personages. Ben je dus even kwijt wie wie is, blader daar dan naar toe. Handig, maar ik vind het alles behalve prettig lezen.

Dan Simmons wil in dit boek heel veel uitleggen, want zijn lezers zijn na het eerste deel met heel veel vragen blijven zitten. Alleen doet hij dat wat mij betreft iets te langdradig. OK, als hij het nog korter zou vertellen, zou het waarschijnlijk allemaal nog onduidelijker zijn. Toch denk ik dat het verhaal me dan veel beter bijgebleven was.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dan Simmons
Olympos
783 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
ISBN: 90-245-5444-6
Adviesprijs: 24,95 euro