Lilla's eeuw

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Engelse Lilla wordt in 1882 als jongste van een tweeling in de Noord-Chinese havenstad Tsjefou geboren. Ze groeit samen met haar tweelingzus op in China. Het zijn twee leuke meiden en dat weten ze zelf maar al te goed. Als Ada, de tweelingzus van Lilla een vriend heeft en besluit te trouwen, kan Lilla niet achterblijven. Ze trouwt Ernie, een collega van de partner van haar zus. Samen met haar echtgenoot verlaat Lilla China en verhuist naar Calcutta.

Vanaf dat moment volgen we het verdere, bewogen leven van Lilla. Ze maakt verschrikkelijke dingen mee. Zo wordt ze al vroeg weduwe en voedt ze alleen haar twee kinderen op. De man die ze daarna ontmoet, overlijdt nog voor hun geplande trouwdag. Daarnaast mist ze haar tweelingzus, die haar man volgt over de wereld, maakt de Bokseropstand in China mee, het koloniale India en het Londen van de jaren twintig.

Ze doorstaat de eerste wereldoorlog en dan volgt de tweede. In eerste instantie vlucht ze terug naar Engeland, maar al snel keert ze terug naar haar eigen bedrijfje en de nieuwe man in haar leven. Ze heeft namelijk een aantal huurhuisjes gebouwd in China om zo in haar eigen onderhoud te voorzien. Ze wil niet meer afhankelijk zijn van anderen. Helaas mag ze er niet lang van genieten, want ze wordt samen met haar derde man gevangen genomen in een Japans interneringskamp in China. Ze heeft haar kookboek, waar ze eerder aan begonnen is, bij zich en blijft in het kamp recepten schrijven. Ik vind het echt bewonderenswaardig dat ze dat kan. Er is daar zo weinig eten en zij schrijft gewoon de lekkerste recepten.

Lilla en haar man overleven de oorlog en keren terug naar Engeland. Daar maakt ze in een oud Engels landhuis nog vele mooie jaren mee met haar zus Ada. Als ze 101 is sterft ze. Het kookschrift dat ze in het kamp geschreven heeft, bevindt zich tot op heden in het Imperial War Museum in Londen.

Lilla's eeuw vertelt het verhaal van een sterke vrouw die in haar lange leven veel tegenslagen heeft gekend. Zelf heb ik tijdens het lezen van dit indrukwekkende verhaal wel wat moeite met de schrijfstijl van Frances Osborne gehad. Wat mij betreft zou er wat meer tempo in het verhaal mogen zitten. Dat ze foto's van haar overgrootmoeder heeft opgenomen in het boek, vind ik schitterend. Zo zie je echt wie de vrouw is waar het boek overgaat. Op de coverfoto zie je bijvoorbeeld de tweelingzusjes Lilla en Ada. Als lezer kom je niet alleen meer te weten over het leven van Lilla. Je leert ook veel over de geschiedenis van de landen en daarbijbehorende plaatsen waar deze vrouw heeft geleefd. Kortom: een persoonlijk verhaal met vele historische details.

Afbeelding verwijderd door redactie

Frances Osborne
Lilla's eeuw
360 bladzijden
Uitgeverij: Mouria & Poema-Pocket
ISBN: 90-245-5961-8
Adviesprijs: 6,98 euro