Secret Window

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Johnny Depp kijkt me vanaf de cover aan. Ik heb de film Secret Window nog niet gezien. Dus dit is een mooie manier om het verhaal van Stephen King te ontdekken. Ik ben ietwat teleurgesteld als ik na een langdradig voorwoord en een inleiding het eerste hoofdstuk van de novelle De Engelieren voor me heb. Ik besluit het toch te lezen.

De Engelieren gaat over een vlucht van Los Angeles naar Boston in een zeer turbulent luchtruim. Als één van de reizigers, een blind meisje, wakker wordt, ontdekt ze dat haar tante verdwenen is. Ze begint te schreeuwen, maar niemand hoort haar. Uiteindelijk loopt ze op de tast door het vliegtuig en ontdekt dat het grotendeels leeg is. Het meisje is één van de tien passagiers die een mysterie hebben overleefd. De andere reizigers zijn verdwenen. Ze zijn in het niets opgegaan en hebben waardevolle spullen achtergelaten. Waar zijn ze? Hier gaat het hele verhaal over. Wat een drama. Uiteindelijk landen ze in een doodstille wereld waar op hen gewacht wordt.

Terwijl ik het verhaal lees, leef ik mee met de verschillende personages. Ik vraag me nog af hoe ik zou reageren, maar dan besef ik me dat het me niet kan overkomen. Stephen King heeft dit allemaal verzonnen en dat blijkt wel, want het verhaal eindigt voor mij heel erg abrupt. Ik zit nog met zoveel vragen. Ben ik misschien te nuchter voor dit genre? Voor de mensen die denken: Dit verhaal ken ik. Dat klopt. Dit verhaal is bewerkt tot een doodenge tv-serie.

Daarna is het eindelijk zover. Ik begin vol spanning aan Het geheime raam. Dit is het verhaal over de schrijver Mort Rainey. Hij is net gescheiden, depressief en helemaal alleen aan de oevers van Tasmore Lake. Zijn leven verandert in een hel als er op een dag een man aan zijn deur staat die zichzelf John Shooter noemt. Hij beschuldigt Mort ervan dat hij een verhaal van hem heeft gestolen. Mort is er zeker van dat hij het verhaal heeft geschreven en wil Shooter de eerste druk van het verhaal laten lezen, maar er gebeuren steeds vreemde dingen, waardoor de mysterieuze man het boek niet in handen krijgt.

Dit verhaal is ook verfilmd met Johnny Depp en John Turturro in de hoofdrol. De film schijnt schitterend te zijn, maar het boek vond ik vooral erg vaag. Als ik een goed boek lees, word ik één met de hoofdrolpersonage. Voel ik wat zij voelen, maar dat had ik deze keer niet. Als Stephen King het verhaal iets meer vertellend had opgeschreven en meer details had benoemd, was het zeker een topper geweest.

In Tweeduister draait alles om tijd. Er gebeuren allerlei vreemde dingen met de tijd. Het is een mysterie en juist dat is het favoriete onderwerp van Stephen King. Helaas is het het mijne niet. Ik denk dat liefhebbers van het werk van Stephen King wel van deze verhalen zullen genieten. Wat ik wel erg jammer vind, is dat je als koper denkt dat je Het geheime raam gaat lezen, maar er heel erg lang op moet wachten. Je kunt natuurlijk De Engelieren overslaan, maar dat zou zonde zijn, want dat vind ik juist het verhaal waarom je dit boek wel zou moeten kopen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Stephen King
Secret Window
433 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh - Sijthoff B.V / Poema-Pocket
ISBN: 90-245-5901-4
Adviesprijs: 7,98 euro