Vijf kwarten van de sinaasappel

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Framboise is een vrouw van middelbare leeftijd als ze terugkeert naar de boerderij die ze na de oorlog als kind heeft verlaten. Haar broer Cassis heeft de boerderij van hun moeder geërfd en haar zuster Reine Claude heeft het fortuin uit de wijnkelder gekregen. Zelf krijgt Framboise een plakboek met recepten en persoonlijke aantekeningen. Verder ontvangt ze een fles met een enorme truffel erin. Cassis heeft helemaal geen interesse in de boerderij. Daarom besluit Framboise hem te kopen. Ze doet er lange tijd over om het huis bewoonbaar te maken en begint er een eethuis. De gerechten maakt ze volgens de recepten van haar moeder.

Vanwege haar moeders rol in de oorlog houdt Framboise haar ware identiteit verborgen voor haar dorpsgenoten. Ze is bang dat ze herkend wordt en gebruikt daarom de naam van haar overleden man. In eerste instantie heb je geen idee waarom ze dit doet, maar later blijkt dat het alles te maken heeft met een tragedie uit de oorlog. Framboise wil eigenlijk niet aan het verleden herinnerd worden. Ze wil haar jeugd het liefst vergeten, maar dat lukt niet. Aan de hand van recepten en memoires, uit het boek van haar moeder, ontdekt ze steeds meer details uit haar verleden.

Vijf kwarten van de sinaasappel is een indrukwekkend boek. Harris heeft het verhaal heel goed uitgewerkt. Sommige mensen zullen dit schitterend vinden. Andere lezers vinden misschien dat er door die manier van schrijven helemaal geen vaart in het verhaal zit. Toch blijf je verder lezen, want je wilt weten wat dat familiegeheim nu eigenlijk is. Wat is er nu gebeurd in de oorlog? De plaatsen die Harris beschrijft zie je tijdens het lezen voor je en van de geuren gaat je neus meteen prikkelen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Joanne Harris
Vijf kwarten van de sinaasappel
393 bladzijden
Uitgeverij: De Kern / Poema-Pocket
ISBN: 90-245-6120-5
Adviesprijs: 7,98 euro