Kind of kinderachtig?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De burgerlijkheid straalt er vanaf. Doodnormale Amerikaanse vrouwen in een piepklein speeltuintje. Hun kinderen jengelen, spelen en gooien met zand. De dames bespreken de zaken die zich in hun bekrompen levens afspelen. Het feit dat een pedofiel vlakbij het speeltuintje is komen wonen, houdt de gemoederen goed bezig. Sarah (Kate Winslet) is een kleurloze moeder die eigenlijk niets liever doet dan lezen. Ze voert constant strijd met haar dochter en van een harmonieuze relatie met het driejarige meisje is geen sprake. Als op een dag de zogenaamde 'prom-king', goodlooking huisvader Brad (Patrick Wilson), in de speeltuin arriveert, krijgt het leven van de moeders weer een beetje kleur.

Zoals de titel Little Children al zegt, staan kinderen centraal. Niet als hoofdfiguren, maar juist als aanleiding, oorzaak of gevolg van de onverantwoordelijke acties van de volwassenen. Want wie zijn er nou eigenlijk de kleine kinderen? De manier waarop de egocentrische Sarah en Brad zich gedragen, of de jaloerse moeders in de speeltuin, het gepeste jongetje (de pedofiel) en een door hem uitgezocht volwassen (!) slachtoffer, zijn moeder die niet wil geloven dat haar zoon ziek is, Sarahs man die zijn vrouw door zijn stiekeme gedrag van hem vervreemdt, de vrouw van Brad (Jennifer Connelly) die hem onbewust kleineert. Iedereen neemt uiteindelijk wraak op de persoon die hem of haar gekwetst zou hebben. Behalve de pure échte kinderen zelf. Zij blijven vertrouwen hebben in hun ouders, ongeacht de rotstreken die zij uithalen of hebben gehaald.

Afbeelding verwijderd door redactie

Little Children

is een prachtige film zonder opsmuk. Hij blijft boeien van het begin tot het einde en het publiek heeft geen enkel idee hoe het afloopt. Sommige scènes zijn zo prachtig vormgegeven dat ze je naar de keel grijpen. Als de pedofiel wordt ontdekt als hij in het zwembad met een snorkel tussen de kinderen door zwemt, ontstaat er een ware hetze. Alsof er een haai is gesignaleerd, springt iedereen uit het bad en blijft hij eenzaam achter. De emoties van de kijker worden op dat moment heen en weer geslingerd tussen afgrijzen om zijn daden en medelijden om zijn eenzaamheid. Het krachtige spel van acteur Jackie Earle Haley als de pedofiele Ronnie draagt daar zeker aan bij.

De scène die de diepste indruk achterlaat, is het moment dat Sarah en Brad zich daadwerkelijk overgeven aan hun gevoelens. Al tijden vechten zij tegen de broeierige erotische spanning. De uiteindelijke ontlading wordt bijzonder prikkelend in beeld gebracht zonder vulgair te zijn. Het geweldige lijf van Patrick Wilson laat de kijker zelfs verlangen naar meer.

Afbeelding verwijderd door redactie

Verwacht geen spektakel bij Little Children, maar voor intiem fantastisch spel van de enkele acteurs die meedoen ben je aan het goede adres. Little Children raakt door de menselijke noot en verrast door de uiteindelijke uitkomst. De persoon waarvan je het minst verwacht, neemt als enige de verantwoordelijkheid voor zijn daden.

Afbeelding verwijderd door redactie
Little Children
Met o.a. Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly e.a.
Regisseur: Todd Field
Tijd: 130 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 25 november in de bioscoop