Niet dood?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nu, een jaar later, vlak voor de grote première van Magyck!, zou Tina gedacht hebben dat ze zich wel kon neerleggen bij de dood van Danny. En dit was ook zo, totdat de dromen begonnen? Sinds twee weken heeft Tina erge nachtmerries over Danny. Zelf wil ze er niet teveel aandacht aan besteden, het komt vast door de stress van de première. In de nacht van 30 december wordt Tina wakker van geluid in haar huis. Inbrekers? Na alle kamers doorgezocht te hebben gaat ze de kamer van Danny in. Ook daar is niets te zien, behalve dan het schoolbord dat is omgevallen. Tina pakt het schoolbord op om het weer rechtop te zetten. Dan ziet ze de woorden 'NIET DOOD'. Hoe kan dit? Ze weet zeker dat die woorden er niet door Danny op gezet zijn. Heeft ze het zelf gedaan? Niet dood betekent wel een ontkenning van Danny's dood. Tina bedenkt dat het toeval moet zijn, veegt de woorden uit en gaat weer naar bed.

Op 31 december zit Tina op haar kantoor. Er is bijna niemand meer, omdat het oudjaar is. Tina is op het idee gekomen alle bekende gasten van het Desert Mirage uit te nodigen voor Magyck! en vraagt aan haar secretaresse een uitdraai van de lijst met namen. Als Tina deze lijst doorbladert blijken er hele andere regels tussendoor te staan. Er staat 'NIET DOOD', 'DANNY LEEFT' en 'HELP'. Er is echt iets vreemds aan de hand. Als Elliot Stryker het kantoor van Tina binnenkomt ziet ze lijkbleek. Tina vertelt Elliot het hele verhaal. Ook vertelt ze over de groep van Jaborski waar Danny iets meer dan jaar geleden aan meedeed. Tijdens een wintersurvival is de groep met bus en al in een ravijn gestort. Niemand overleefde het. Destijds heeft Tina het lichaam van Danny niet gezien. Na een kort gesprek met Elliot zegt Tina dat ze het graf wil heropenen. Ze wil Danny zien. Dan heeft ze zekerheid dat hij dood is en misschien verdwijnen haar nachtmerries dan ook wel.

Vanaf dat moment gebeuren er dingen die Elliot en Tina niet voor mogelijk hadden gehouden. Elliot Stryker is naast een goede vriend ook een advocaat en wil Tina wel helpen bij de heropening van het graf. Hiervoor schakelt hij een rechter in, zodat ze snel toezegging krijgen om het graf te openen. De volgende dag wordt Elliot overvallen in zijn huis door twee mannen die hem vragen willen stellen. Gelukkig weet hij te ontsnappen. Op datzelfde moment is er een man van het gasbedrijf in het huis van Tina. Er blijkt een lek te zijn in de buurt, en daarom komt hij controleren. Als Elliot bij het huis van Tina is, is de man van het gasbedrijf net weg. Tina en Elliot kunnen nog net op tijd het huis uit rennen als ze beseffen wat er aan de hand is. Een paar seconden later vliegt het huis de lucht in. Het is duidelijk dat er mensen zijn die niet willen dat het graf van Danny open wordt gemaakt. Maar waarom niet? Zou Danny dan toch nog leven?

De rest van het boek wordt gewijd aan de zoektocht naar de waarheid over de dood van Danny. Tina en Elliot worden hierbij op de hielen gezeten door mensen die niet willen dat ze de waarheid ontdekken. Zelf weten ze niet wie dit zijn, maar ze weten wel dat ze heel gevaarlijk zijn. Ondertussen bedenkt Tina dat de 'boodschappen' die ze krijgt van Danny afkomstig moeten zijn. Danny leeft en hij probeert hen te helpen hem te vinden denkt Tina. Elliot weet niet of hij dit moet geloven, maar hij gaat er in mee.

Volgens de flaptekst van het boek is Dean Koontz een van de origineelste en talentvolste 'spannende schrijvers' van onze tijd. En ik kan, na het lezen van Ogen der duisternis, niks anders dan dit beamen. Ogen der duisternis is zo opgebouwd dat je zelf de spanning kan voelen die de personages meemaken. Je wilt verder lezen, je wilt erachter komen hoe het precies zit en elke keer zit er weer een wending in het verhaal die je niet had verwacht. Een echte aanrader voor de liefhebbers van het thriller genre.

Dean Koontz
Ogen der duisternis
285 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 90-245-6160-4
Adviesprijs: 12,50 euro