Mistsluier

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

We schrijven IJsland 1915 als een moedige weduwe haar zes opgroeiende kinderen oppakt en de kou en de armoede van Reykjavik achter zich laat voor een beter leven in Akureyri. Daar kunnen haar kinderen naar school en zal er geen armoede bestaan. Maar dat valt even tegen. Na een loodzware, dagenlange boottocht komen ze aan in de stad van de belofte. Het is er bitterkoud en hun rijke geweldige leventje start op de zolder van een visafslag. Karitas, een van de dochters tekent en schildert graag en heeft maar een droom: kunstenares worden. Helaas is er in de keiharde werkelijkheid geen plaats voor mooie dromen; er moet gewerkt worden voor het dagelijkse bestaan. Maar Karitas zet door en kan haar geluk niet op als ze toch toegelaten wordt tot de kunstacademie in Kopenhagen. Het kan niet meer stuk totdat ze verliefd wordt en zelf alle zeilen bij moet zetten om met haar gezinnetje het leven van alledag aan te kunnen. Nu staat ze als volwassen vrouw tussen haar liefde voor de kunst en liefde voor haar gezin.

Mistsluier is verre van doorsnee op alle fronten en de schrijfstijl is uniek; kunstzinnig, nu en dan zelfs bijna poëtisch en ongelooflijk beeldend. Baldursdóttir gaat zo ver in haar zintuiglijke beschrijvingen dat het voelde alsof ik een prachtig plaatjesboek doorbladerde. Het decor van dat oude stadje aan zee met zijn extreme weersomstandigheden aan het begin van de vorige eeuw, is dan ook subliem gekozen. De grote hoge houten huizen, de prachtige luchten, de straatjes met zijn klinkertjes en de primitieve huishoudens van toen. Alles tot in details beschreven. Ik was daar, ik voelde mijn verkleumde vingers bij het uitwringen van de was, ik voelde het zout bijten in mijn huid bij het schoonmaken van de vis op het strand. Ik zag de prachtige zonsopgangen en de kleuren in de lucht. Ik hoorde de straatgeluiden, de wind over de kade. Ik rook het zout en leefde mee met het gekibbel van het gezinnetje in die kleine behuizing.

Het hele verhaal is gehuld in een sfeertje van nostalgie, winterse taferelen en romantiek. Knus en vervlogen. Ik waande me op een prent van Carl Larsson en als iemand me gevraagd had: 'staan er foto's in het boek,' zou ik zonder aarzelen 'ja' hebben gezegd. Met diep respect voor de schrijfster die dit met enkel woorden voor elkaar wist te krijgen.
Maar behalve dat is het inhoudelijk ook van een behoorlijk niveau. Het nauwkeurig geschetste leven van een straatarm gezin met een hoop kinderen en dan zo?n stoere vrouw die het lef heeft te vechten voor haar dromen en de nodige dilemma?s voor haar kiezen krijgt. Hoe maatschappelijk kun je het hebben, hoe herkenbaar?

Ik heb genoten van dit boek. En dat, terwijl ik bij de eerste twee bladzijden nog wel dacht dat het niets was. Ik was zo overdonderd en verrast door de schilderachtige manier van schrijven, dat ik er totaal door afgeleid werd. Op bladzijde drie was ik gewend en was het alleen maar smullen.
Dit boek verdient niet alleen een plaatsje in iedere boekenkast, maar zou alleen al sfeertechnisch gezien, het best op zijn plaats zijn onder de kerstboom. Om het daarna heel snel uit te pakken. Dit boek schreeuwt gewoon om een knusse winteravond, warme chocomel en een open haard.


Afbeelding verwijderd door redactie
Kristin Marja Baldursdóttir
Mistsluier
392 bladzijden
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-168-2
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

Mistsluier