Heb je wel gehoord van de zevensprong?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Meester Frans van der Steg vertelt zijn leerlingen iedere dag een spannend verhaal met zichzelf als hoofdpersoon. Als hij een keer niets weet, zegt de meester dat hij een belangrijke brief krijgt. Tot zijn verrassing krijgt hij 's avonds écht een geheimzinnige brief thuis die is getekend door 'Gr... Gr...'. De brief gaat over een sollicitatiebrief die Frans geschreven zou hebben, maar hij weet van niets. Frans besluit het raadsel op te lossen, terwijl de leerlingen allemaal meeleven. De meester wordt opgehaald door een koetsier, maar onderweg krijgen ze ruzie. Hij stapt uit op een open plek in het bos: De Zevensprong. Dat is het begin van een reeks mysterieuze gebeurtenissen.

Meester Frans komt uiteindelijk terecht in het Trappenhuis van Graaf Grisenstein, waar hij les gaat geven aan de zoon des huizes, Geert-Jan. Samen gaan ze op zoek naar de schat, die al eeuwen in het kasteel verborgen ligt. Ze worden daarbij geholpen door Meneer Thomtidom, Jan Toereloer, Mejuffrouw Willemijn, Juffrouw Rosmarijn en Roberto/Brozem. De spreuk Groenmouw zal de Spreuken spreken, Groenoog zal de Sleutel vinden, Groenhaar zal de Draak verslaan speelt in ieder geval een belangrijke rol bij het kunnen vinden van deze schat.

Afbeelding verwijderd door redactie

De tv-serie is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Tonke Dragt en werd in de jaren '80 door miljoenen kinderen bekeken. Ook niet zo gek natuurlijk, als je je bedenkt dat er toen nog niet zoveel keus was op de televisie, met slechts twee netten. Bovendien is de 'slechts' dertien afleveringen tellende serie liefst zes keer herhaald op de Nederlandse televisie en later ook in landen als Italië, Turkije en Duitsland te zien geweest. Hoewel de serie al meer dan twintig jaar oud is, kent iedereen - jong en oud - nog steeds het verhaal van De Zevensprong.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zelf heb ik de serie ook als jong kind gezien en ook ik was net zo geïntrigeerd door de avonturen van meester Frans. Natuurlijk speelt de omgeving (een kasteel midden in een bos in Ruurlo) en de spannende muziek van Tonny Eyk daar ook een grote rol in. En ook het feit dat elke aflevering eindigt bij de zevensprong geeft reden tot speculaties. Wat zou er volgende week gebeuren? Oke, het acteerwerk en de beelden zijn anno 2006 misschien wat houterig en ouderwets te noemen, maar het verhaal op zich biedt nog net zoveel plezier. Wat dat betreft zouden de programmamakers eens wat vaker naar de kinderseries uit de jaren '80 mogen kijken.

Afbeelding verwijderd door redactie

De dvd-box bestaat uit maar liefst zeven dvd's, waarover de dertien afleveringen verdeeld zijn. Als je je bedenkt dat elke aflevering maar een klein half uurtje duurt, is dat vrij uitgebreid. Maar het zal ongetwijfeld refereren naar de titel. Wel vind ik het jammer dat er geen bonusmateriaal is toegevoegd. Filmen op de set gebeurde in die tijd natuurlijk nog niet zoals nu, maar een gesprek met de hoofdrolspelers over hoe zij het destijds hebben ervaren, was bijvoorbeeld wel leuk geweest.

Afbeelding verwijderd door redactie

De Zevensprong
Met Peter Bos, Joost Prinsen, Ferd Hugas e.a.
Just Entertainment
Speelduur: 312 minuten
Adviesprijs: 20,99 euro
Adviesleeftijd: alle leeftijden

Bestel Online voor 19,99!

De Zevensprong (7DVD)