Bobby of hoe de wereld er anders uit had kunnen zien

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

22 personages bevinden zich in de zomer van 1968 om uiteenlopende redenen in het Ambassador Hotel te Los Angeles. Het hotel dient in die dagen als campagnekantoor van Robert Kennedy. Iedereen is door zijn aanwezigheid in het hotel op zijn eigen manier betrokken bij die verkiezingen. Sommigen zelfs tegen wil en dank. Ze hebben echter allemaal met elkaar gemeen dat ze getuige zijn van de aankomst van Bobby Kennedy op de avond van de verkiezingen.

Afbeelding verwijderd door redactie

De belevenissen van de personages worden tegen de achtergrond van de culturele kwesties geplaatst die de Verenigde Staten op dat moment in hun greep hielden: racisme, de oorlog in Vietnam, de nationale armoede en klassen- en sekseverschillen. De castlijst is verbluffend. De grootste namen uit de filmbusiness van Hollywood spelen mee in deze film. Een film die, als je het verhaal probeert na te vertellen, niet samen te vatten is. De personages beleven hun eigen microstrijd tegen ongelijkheid en vechten allemaal voor respect. Dat wordt door regisseur (hij speelt zelf ook nog mee) Emilio Estevez afgezet tegen de macrostrijd die op dat moment in het land heerst: wel of niet terugtrekken uit Vietnam en armoede en racisme bestrijden. De zwarte bevolking werd gestimuleerd én tegengewerkt om te gaan stemmen. Bobby zorgde ervoor dat de USA aan een kanteling begon. De personages in het hotel maken die kanteling op hun eigen manier mee. Door er achter te staan, of zich juist te verzetten.

Afbeelding verwijderd door redactie

De acteerprestaties zijn heerlijk. Elke acteur heeft zijn moment van glorie en er is geen enkele grote hoofdrol. Die is weggelegd voor de onzichtbare figuur Bobby, die alleen door archief- en nieuwsbeelden aanwezig is. Sommige karakters zijn wellicht overbodig, maar het lijkt of Estevez met zijn groep spelers een politiek statement maakt. En dat iedereen, hoe klein zijn rol ook is, mee wilde doen. Bobby had het land namelijk veranderd. Bobby had de hele wereld veranderd! We zijn nu op eenzelfde punt als destijds. De oorlog in Irak tegen de oorlog van Vietnam, rassenstrijd, ongelijkheid. Nog steeds is het de waan van de dag.

Afbeelding verwijderd door redactie

Als Kennedy in een bijzonder aangrijpende scène wordt neergeschoten en vijf van de personages eveneens ernstig gewond raken, vliegt het het publiek naar de strot. Het is doodstil. Tranen vloeien. Ik kende die hele Bobby niet, maar zijn boodschap, de speech die aan het eind wordt voorgelezen en de hoop die hij een land gaf, zijn ongelooflijk. Waarom wordt nou juist dat soort mensen vermoord?

Bobby is een aanklacht. Een aanklacht tegen onrecht, het vermoorden van hoop en broederschap. Een aanrader.

Afbeelding verwijderd door redactie

Bobby
Met o.a. Anthony Hopkins, Demi Moore, Sharon Stone, Lindsay Lohan, Helen Hunt, Laurence Fishburne, Heather Graham, Emilio Estevez, Martin Sheen, Harry Belafonte, Christian Slater, Elijah Wood
Regisseur: Emilio Estevez
Tijd: 120 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 18 januari in de bioscoop

Zie hier voor een trailer en prijsvraag rond Bobby!