Jude Law is een huilebalk! (+WIN!)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
The Holiday

kun je gerust een feel-very-good-movie noemen; de film gaat over de liefde, er zijn een boel misverstanden, ieder personage leert iets over zichzelf en alles komt uiteindelijk allemaal goed. Dat is misschien geen revolutionaire opzet, maar de acteurs spelen hun rollen met zoveel enthousiasme dat je je vanzelf laat meeslepen.
Het verhaal begint in Engeland, bij Kate Winslet die worstelt met een onbeantwoorde liefde. Op kerstavond komt ze erachter dat hij gaat trouwen met een ander. Ze sluit zich op in haar allerschattigste huisje in de heuvels en huilt dagenlang als een prairiewolf. Tegelijkertijd maakt Cameron Diaz, die in LA woont, het uit met haar vriend. Ze wíl er graag om huilen, maar ze kán het niet. De twee dames komen via internet met elkaar in contact; ze ruilen tijdelijk elkaars huizen en stappen zo elkaars leven binnen.

Starnakel dronken

Enter Jude Law. Hij is de broer van Kate en hij valt als een blok voor Cameron Diaz. Ook letterlijk, want hij komt starnakel dronken het huis van zijn zus binnenvallen waar hij Cameron aantreft. Ze beleven een romantische tijd, maar Cameron houdt de boot af omdat ze toch snel weer teruggaat naar de States. Bovendien houdt Jude er een boel vrouwen op na, denkt Cameron, want hij wordt steeds gebeld door allerlei dames.
Tegelijkertijd, aan de andere kant van de wereld...Kate Winslet vermaakt zich prima in het huis van Cameron. Het is een luxe villa in de heuvels van Hollywood en haar onbeantwoorde liefde verdwijnt algauw naar de krochten van haar geest. Allereerst omdat ze een merkwaardige vriendschap sluit met een oudere man uit de buurt. Maar ten tweede omdat Jack Black in haar leven komt.

Huizenruil

Alle romantische verwikkelingen tussen deze vier krijgen ruim aandacht in The Holiday. Maar ook de omgeving waarin ze plaatsvinden; het romantische platteland van Engeland en de hyperluxe van Hollywood. Als kijker denk je algauw: oh, ik ga ook aan huizenruil doen want dan kom ik ook op zulke plekken!
Maar films als The Holiday kunnen alleen maar écht aangenaam zijn als er een emotioneel hoogtepunt is. Wel, die is er. Cameron gaat namelijk terug naar de States en neemt met pijn in haar hart afscheid van Jude. In de auto op de weg naar het vliegveld barst ze echter in tranen uit. Huilen. Huilen. Huilen. Maar daardoor begint ze juist keihard te lachen, want ze kan het weer! Twintig jaar lang kon ze geen traan laten, hoe graag ze ook wilde. Dit moet iets betekenen, dus gaat ze terug naar Jude. En die zit zelf in een hoekje te grienen als een baby. En echt...zelden iemand zo hartverscheurend mooi zien huilen. Tegelijkertijd komt Kate in LA eindelijk los van haar ?grote liefde? en rolt zo in de armen van Jack Black.

Toch moeten beide dames vroeg of laat weer terug naar hun eigen huis en hoe dat dan gaat...dat moet je zelf maar gaan zien in The Holiday. Verwacht geen filosofische inzichten of experimenteel camerawerk. Ga zitten en geniet, want daar is deze film uitstekend voor geschikt.

WIN!

Vrouw.nl geeft kaartjes weg voor deze film. Als je ook zin hebt om te gaan, klik dan hier en vermeld in je mailtje je naam, gebruikersnaam op vrouw.nl en adres en als onderwerp 'Jude Law is een huilebalk'. Inzenden kan t/m 20 december a.s.