Naar de hel en terug

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als Trixie wordt verkracht, stort het leven van haar vader Daniel in. Hij en zijn vrouw zijn uit elkaar gedreven, maar weten elkaar dankzij deze vreselijke gebeurtenis weer te vinden. Trixie drijft echter buiten hun bereik. Ze wordt verguisd en vernederd door haar leeftijdsgenoten en de levens van de betrokkenen komen in een stroomversnelling. De ene na de andere dramatische gebeurtenis volgt, alsof iemand met duivels genoegen een eerste dominosteen heeft aangetikt.

Striptekenaar Daniel worstelt met zijn verleden, waarin hij als buitenstaander van een Eskimogemeenschap in Alaska in de goot belandde. Alaska is voor hem de hel. Hij is als de dood dat hij opnieuw door die duistere krachten wordt overvallen, maar weet zich te beheersen. Maar wie is er dan uiteindelijk wel verantwoordelijk voor de dood van de vermeende verkrachter?

Jodi Picoult schrijft verhalen waarin het gezin centraal staan. Hoe ver ga je om je geliefde te beschermen? En hoever gaat die geliefde om zichzelf te beschermen? De naïeve Trixie heeft geen enkel idee wat ze in gang zet met haar gedrag. En het wordt alleen maar erger. De vraag of ze daadwerkelijk slachtoffer is, of zelfs een dader, blijft tot de laatste pagina's onbeantwoord. Het gevecht van Daniel, om zichzelf in de hand te houden en zijn dochter te beschermen tegen zichzelf en de wereld, staat centraal. Daarbij wordt vooral zíjn verhaal geïllustreerd door rauwe en fascinerende striptekeningen van Dustin Weaver, die elk hoofdstuk afsluiten. Daarin vormt de mythologische hel van Dante de metafoor voor de weg die Daniel aflegt om zijn dochter terug te vinden. In zijn gevreesde Alaska.

Afbeelding verwijderd door redactie

De tiende cirkel

leest als een trein. De gedachtenwereld van de hoofdpersonen Daniel, Trixie, haar moeder Laura en de rechercheur Bartholomew wordt helemaal uitgesponnen. Daarnaast schetst Picoult een zeer nauwkeurig beeld van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Dat haalt, ondanks de fijne schrijfstijl, wel de vaart wat uit het boek. Uiteindelijk blijkt de ontknoping ook minder schokkend te zijn dan de eerste driekwart en de achterflap van het boek beloven. Het zoeken naar de ware toedracht is ondergeschikt aan de beschrijving van de onthechting tussen ouder en kind. De bijbehorende schuldgevoelens leveren rijk schrijfmateriaal op. Ook hulde voor Picoult bij haar beschrijving van de twijfels van Trixie nadat ze is verkracht. Ze weet de innerlijke strijd van een slachtoffer heel goed weer te geven, want Trixie gaat geloven dat ze zelf schuldig is. Of is ze dat ook?

Jodi Picoult
De Tiende Cirkel
381 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-1662-1
Adviesprijs: 17,90 euro