The Da Vinci Files

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Beyond The Da Vinci Code

Een anderhalf uur durende documentaire over de zoektocht naar de Heilige Graal; wat is feit en wat is fictie in De Da Vinci Code? Verschillende gerenommeerde bronnen analyseren de zaken uit de Da Vinci Code. Professoren kunstgeschiedenis en geschiedenis geven hun mening over Browns beweringen. Ook een aantal schrijvers van soortgelijke boeken als De Da Vinci Code, zoals Richard Leigh van Holy Blood, Holy Grail dragen hun steentje bij. (Wat een figuur! Over ketters gesproken, Leigh rookt er als één. Tijdens de opnames is hij in een constante rookwolk gehuld).

Talloze vragen worden in deze docu behandeld: Verborgen de Katharen een groot geheim? Bestond de Priorij van Sion en wat was haar functie? Wie waren de Tempeliers? Wat was de rol van Maria Magdalena? Wat is de Heilige Graal? Heeft Jezus nakomelingen en bestaan ze nog steeds? Van Egypte tot het Zuid-Franse Rennes-le-Château, tot Engeland en Schotland: de legende voert langs vele landen en plaatsen. De meeste beweringen van Dan Brown worden weerlegd. Het laatste kwartier van de dvd wordt gewijd aan de vraag hoe de sage is ontstaan en welk waargebeurd verhaal eraan ten grondslag ligt.


Opus Dei & The Da Vinci Code

Achter de schermen bij Opus Dei ('werk van God'), de geheimzinnige katholieke organisatie uit het boek van Dan Brown. Door critici wordt Opus Dei regelmatig beschreven als een sekte, omdat de leden ervan zouden doen aan zelfmutilatie, hersenspoeling en het onder druk zetten van volgelingen. Maar wat is Opus Dei nu echt? Voor het eerst krijgen we een kijkje binnen de muren van het New Yorkse hoofdkwartier van de organisatie. Een van de eerste dingen die de verslaggever ontdekt, is dat Opus Dei geen monniken kent. Foutje van Dan Brown dus. De rijke organisatie, ook wel Octopus Dei genoemd door critici, werd in 1928 gesticht door een priester in het Spanje van voor Franco: Josemaria Escrivá. Alles draait om het zoeken van God in het dagelijkse leven. Tot voor kort was Opus Dei publiciteitsschuw, maar nu gebruikt het Dan Browns boek om de organisatie de 21e eeuw binnen te loodsen.

Alle interviews in de documentaire zijn ook los op de dvd te vinden. Zowel critici (ex-leden en de auteur van 'Opus Dei') als volgelingen (Opus Dei-directeur Sarah Cassidy en de Engelse directeur Jack Valero) worden aan de tand gevoeld. De organisatie is extreem conservatief en houdt nog steeds vast aan de traditionele rollenpatronen tussen man en vrouw. Leden van Opus Dei worden aangemoedigd zoveel mogelijk kinderen te krijgen. Hoe meer kindertjes, hoe meer toekomstige volgelingen. Toch komt de verslaggever (een oud-priester) er achter dat Dan Browns Da Vinci Code meer fictie dan feiten bevat wat betreft het Opus Dei.


Leonardo Da Vinci

Wereldwijd wordt hij gezien als een van de grootste kunstenaars allertijden: Leonardo Da Vinci. Hij was een echte 'uomo universalis': niet alleen schilderde hij de wereldberoemde werken de 'Mona Lisa' en 'Het Laatste Avondmaal', hij stond ook bekend als groot architect en wetenschapper. Een bekende schets van de Renaissance-grootheid is 'De mens van Vitruvius', die de menselijke maat benadrukt. Hij gebruikte revolutionaire schildertechnieken die zorgden voor een ommekeer in de kunstwereld. In deze documentaire worden dagboeken, aantekeningen en schetsen van Da Vinci getoond die inzicht bieden in de geest van dit genie, dat ook nog eens een vooruitziende blik had op de toekomstige ontwikkelingen in de techniek.

Hebben?

Veel nieuws brengen de documentaires niet, alles is al verteld. Het kijkje binnen Opus Dei is voor mij wel nieuw en dit is dan ook de meest interessante dvd. Prettig is dat de documentaires ook goed te volgen zijn als je De Da Vinci Code niet hebt gelezen. Dat maakt ze echter niet minder slaapverwekkend. Alleen bij de Leonardo Da Vinci-documentaire is optimaal gebruikt gemaakt van het medium televisie. De beelden van de eerste twee dvd's zijn erg saai en dat is jammer. Alle relevante informatie had net zo goed in een boek geschreven kunnen worden - en dat is dan ook al talloze keren gedaan. Weinig nieuws aan de horizon dus, maar leuk voor in de collectie van echte Da Vinci-addicts.

Zie ook:
Maria Magdalena: Vrouw, minnares of apostel van Jezus?
Het ware verhaal achter de Da Vinci Code

The Da Vinci Files
Tijd: 253 minuten (3 dvd's)
Adviesprijs: 20,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden