De totale tegenpool van E.R.
Wat valt er te zeggen over de vijfdelige dvd-box met alle achttien afleveringen van het eerste seizoen Spoed? Als je de eerste aflevering hebt bekeken, dan weet je al een heleboel van wat Spoed ons te bieden heeft. In die aflevering doet zich namelijk een aantal dramatische gebeurtenissen voor die in de overige afleveringen worden uitgewerkt. Zo komt een verpleegster er alleen voor te staan omdat haar vriend het niet ziet zitten om vader te worden. De puberzoon van de hoofdarts zorgt voor problemen, en een van de artsen blijkt bijzonder populair bij een vrouwelijke collega. Het zijn dit soort menselijke thema?s die in het eerste seizoen Spoed centraal staan.
En het moet gezegd worden: het menselijke drama in Spoed is niet mis. Overspel, inbraken, zwangerschappen, pubers die op het verkeerde pad raken, geheime affaires op de werkvloer, afrekeningen, machtsstrijd onder artsen? Geen enkel aspect van menselijk leed lijkt te worden geschuwd. En dat alles vindt natuurlijk plaats tegen de achtergrond van een aaneenschakeling van spoedoperaties en het onheilspellende geluid van loeiende ambulance-sirenes.
Spoed is in veel opzichten de totale tegenpool van succesvolle Amerikaanse ziekenhuisseries als E.R. en Grey?s Anatomy. Zo zien de artsen er in het Vlaamse ziekenhuis niet echt goed uit. Hoofdarts Luc Gijsbrechts is een graatmagere vijftiger met kalende schedel en een stoppelbaard. En de hartenbreker op wie talloze vrouwen een oogje hebben, dokter Dirk Velghe, is met zijn doorsnee kapsel en fletse ogen niet bepaald een George Clooney. Ook voor mannelijke kijkers valt er weinig te genieten. De verpleegsters zijn net iets te dik, net iets te nadrukkelijk geblondeerd, of hebben net iets te veel gel in het piekhaar. Over de patiënten, die in mosgroene gebreide truien en zakkige rokken het ziekenhuis bevolken, heb ik het maar niet eens.
Niet alleen de acteurs maar ook vormgeving en sfeer van Spoed zijn ongekend down to earth. De ziekenhuisbalies ogen sober, om niet te zeggen oubollig. Achter de stereotype PC's en telefoons zitten verpleegkundigen die hun dienst ontspannen babbelend uitzitten. De introductie van Windows lijkt hier nog maar net achter de rug, en het elektronisch patiëntendossier is waarschijnlijk nog een fata morgana. Ook thuis bij de helden en heldinnen van Spoed is het geen Jan des Bouvrie wat de klok slaat. Zij wonen in flats die de sfeer van jaren-zeventig-bunkerbouw ademen, en hangen op de bank in woonkamertjes waar de meest in het oog springende versiering een pot met plastic varen is.
De vijfdelige dvd-box die onlangs is verschenen is al even sober uitgevoerd als de serie zelf. De eerste dvd bevat een aantal trailers en (niet onbelangrijk vanwege de Vlaamse tongval, is mijn ervaring) de mogelijkheid om Nederlandse ondertiteling in te schakelen. Verder zijn er alleen de achttien afleveringen.
Een sympathiserende kijker kan zeggen dat het Vlaamse accent in Spoed zo vertrouwd vertederend is. En dat het nadrukkelijk menselijke aan deze serie ? zijn er vrouwen op deze wereld die er wel elegant uit zien in een ambulance-uniform? ? een verademing is in vergelijking met de glitter & glamour van menige Amerikaanse ziekenhuisserie. De cynici onder ons zien vast liever George Clooney .
Afbeelding verwijderd door redactie
Spoed Seizoen 1
Met o.a. Robert De la Haye, Mireille Leveque en Leo Madder
Tijd: minuten 862 (5 dvd?s)
Adviesprijs: 58,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar