Is liefde echt blind?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Deze film van Nederlandse bodem is dankzij het droevige verhaal, de prachtige filmlocaties en sterke acteerprestaties van hoofdrolspelers Joren Seldeslachts (Ruben) en Halina Reijn (Marie) alles behalve een clichématig romantisch verhaal. Blind is een sprookjesachtig, mysterieus liefdesdrama. De film vertelt het verhaal van Marie Tinne, een verminkte vrouw die zich schaamt voor haar uiterlijk, en Ruben Rietlander, een jongen die al jaren blind is. Marie heeft een prachtige stem en wordt voorlezeres voor de onhandelbare Ruben. De jongen wordt verliefd op Marie en idealiseert haar enorm. Op een goede dag komt huisdokter Victor Verbeecke (Jan Decleir) met het nieuws dat Ruben geopereerd kan worden en zo zijn zicht terug zal krijgen. Marie wordt vreselijk bang en vlucht. Wat gebeurt er als Ruben niet meer alleen met zijn hart kijkt?

Ruben en Marie hebben allebei een grote voorliefde voor één verhaal in het bijzonder: De Sneeuwkoningin van Andersen. Dit sprookje is door de hele film verweven. Zo zijn de locaties waar Blind is opgenomen betoverend. Op de winterse filmlocaties (waarvoor de crew van Blind naar Bulgarije afreisde) zijn de landschappen besneeuwd en de vijvers bevroren. Deze witte, koude wereld is een metafoor voor de emotionele toestand van Marie en Ruben. Vooral Marie is afstandelijk en kil, ze kan zich moeilijk openstellen. Niet alleen de natuur, maar ook haar gehele uiterlijk past bij deze emotionele toestand; ze heeft een witte huid, wit haar en draagt altijd witte en grijze kleding. Deze kilte en afstandelijkheid van Marie zijn tevens een klein minpunt. Het is duidelijk dat de twee hoofdrolspelers verliefd op elkaar zijn. Maar ondanks dat blijft hun relatie afstandelijk voelen. Ruben weet zijn sneeuwkoningin een beetje te ontdooien, zo noemt hij de littekens op haar handen en gezicht ijsbloemen, maar veel losser wordt Marie niet. Ze blijft een schuchter, gesloten boek. Het is jammer dat Marie niet wat meer ontdooit. Was de liefde wat vuriger, dan was de afstand tussen kijker en hoofdpersonen kleiner geweest.

Joren Seldeslachts is een jong, Belgisch talent. Met zijn negentien jaar en nog weinig acteerervaring zet hij een ijzersterke vertolking van Ruben neer. Opstandig, onhandelbaar, maar toch zo kwetsbaar. Ook in de film is Ruben nog een tiener. Marie is ergens tussen de dertig en veertig. Al zijn deze twee personen verliefd op elkaar en gun je ze als kijker eindelijk eens echte liefde, het blijft een beetje raar voelen dat zo?n volwassen vrouw op zo?n jong broekie valt. Ook hierdoor wordt het de kijker moeilijk gemaakt om zich goed in de hoofdpersonen in te leven.

Blind speelt zich in de negentiende eeuw af, maar wanneer precies is niet duidelijk. Dat is ook niet erg, want het verhaal van deze film is tijdloos. Het uiterlijk dat als heel belangrijk wordt gezien, en de vraag of ware liefde echt blind is, zijn thema?s die al zo lang bestaan als de mensheid er is. De muziek bij deze film is absoluut niet negentiende-eeuws, maar gemaakt door Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL. Hij is erin geslaagd tracks bij deze film te produceren, die naadloos aansluiten op de gevoelens en droomwerelden van Ruben.

Blind is toegankelijk voor iedereen die van een mooi romantisch drama houdt. Verwacht geen tranentrekkend, suikerzoet liefdesverhaal vol passie en warmte, maar een sprookjesachtig drama vol kilte en droevigheid. En terwijl je je in de mysterieuze, witte sprookjeswereld van Blind bevindt, zal die ene vraag ongetwijfeld weer even door je hoofd spoken: hoe belangrijk is uiterlijke schoonheid nou precies?

Blind is vanaf 8 februari in de bioscoop te zien. Dan ligt ook het gelijknamige boek in de winkel.
Onder deze link vind je de vrouw.nl boekrecensie
:
Huilen geblazen met Blind