'Ik leef mijn droom'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Anneke is een echte rockchick! Kenners zeggen dat The Gathering sinds haar aantreden in 1994 meer kracht en een eigen gezicht heeft gekregen. Dat ze nu al jaren meedraait in het wereldje is voor haar niet meer dan van zelfsprekend. ,,Ik wilde altijd al zingen, muziek maken en dansen. Alleen was ik nooit zo ontzettend ambitieus. Het zou allemaal wel goedkomen. En dat is ook gebeurd. Dit voelt voor mij ook heel natuurlijk."

Voor de lezers die The Gathering nog niet kennen, omschrijft Anneke de band. ,,Wij komen uit de rockhoek. In het verleden zaten we in hetzelfde nest als Within Temptation en After Forever, maar nu maken we meer melancholische rock met een donker randje. We spelen nu al zoveel jaar samen, zijn volwassen geworden in deze band. Dat merk je ook aan onze muziek. Het is rustiger en gelaagder geworden. Het enige dat we nu nog gemeen hebben met die bands is dat we heavy muziek maken met vrouwenzang."

Waar iedereen in Nederland ondertussen Within Temptation kent, is The Gathering in de underground sfeer blijven hangen. ,,We zijn eigenlijk maar mondjesmaat in Nederland. Vooral in de mediterrane landen zoals Turkije, Griekenland, Spanje en Portugal, maar ook in Zuid-Amerika zijn we populair. Zij leven echt met hun hart en omhelzen de donkere kant van het leven ook. Al maakt het ons niet uit waar we bekend zijn hoor. Als de mensen onze muziek maar leuk vinden. Het gaat ons niet om een plaats in de top veertig. Het Hilversumse wereldje is ook maar heel klein. Als je niet vaak op de radio wordt gedraaid, moet je wel heel veel verkopen om toch in die lijsten terecht te komen. Lang geleden hebben we er wel eens in gestaan hoor, maar het is echt geen doel op zich. Wij willen gewoon mooie muziek maken."

Afbeelding verwijderd door redactie

Het publiek reageert in ieder land verschillend tijdens een optreden, vertelt Anneke. ,,In Zuid-Amerika zijn de mensen veel gepassioneerder. Ze uiten hun vrede en onvrede veel meer. Dat is heel leuk, terwijl ze in Zwitserland juist weer heel rustig zijn. De Chilenen maken juist heel veel herrie. Nederlanders genieten meer met hun ogen dicht. Het verschil in Nederland is per provincie al ontzettend groot. Als je de eerste keer ergens speelt heb je geen idee hoe het publiek zal reageren, maar als je weet dat de zaal vol zit, weet je dat het goed moet komen. Het blijft natuurlijk altijd spannend."

Toch gaat het The Gathering niet om volle zalen. ,,Meestal spelen we voor een paar honderd man, maar als er maar twintig man zijn die helemaal opgaan in de muziek, is dat ook perfect. Kijk het is niet leuk als dat het hele jaar gebeurt, maar het gaat om de show die je met het publiek maakt. Dat kan in principe al met drie man. Spelen voor een publiek dat veel verloopt, is minder leuk. Dat zie je in Amerika veel op festivalletjes. Al ging het ons ook daar best goed af. We zijn gewoon een goede band en dat weten we!"

Na ruim zeventien jaar is de band nog lang niet uitgespeeld. Er is nog steeds inspiratie genoeg en die zal er blijven ook volgens Anneke. ,,Je komt altijd weer in landen waar je nog niet geweest bent, leert nieuwe mensen kennen en je persoonlijke ontwikkeling gaat door. Kijk tv en er komt al genoeg voorbij waar je over kan schrijven. Bij alles wat je ziet heb je een gevoel. Je kunt een heel eenvoudig onderwerp nemen of juist ingewikkeld doen."

Hoe ziet het leven van de zangeres van The Gathering er eigenlijk uit? Sex, drugs en rock'n roll? ,,De ene periode schrijf je veel thuis of samen in de oefenruimte. De andere keer breng je weer maanden door in de studio. Of je gaat twee weken touren, dat ligt er helemaal aan. Het is een vrij onregelmatig bestaan, maar het blijft fantastisch werk. Als moet je ook hard werken en maak je hele rare uren. Op 20 februari 2005 is mijn zoontje Finn geboren. Onze drummer is net een paar maanden vader, dus we doen het nu wel iets rustiger aan. Vroeger waren we soms maanden van huis. Nu zijn dat hooguit twee, drie weken. Het is natuurlijk niet leuk dat je je gezin moet missen, maar het hoort erbij. Al zijn we natuurlijk niet de enige bandleden met kinderen. Als Finn oud genoeg is, mag ie van mij gewoon mee. Als we toeren gaan we meestal met een bus met daarin bedden, dan kan hij gewoon op tijd naar bed. Hij is zelfs al een keertje mee geweest, maar toen werd ie ziek."

Anneke doet mee aan het Poetrack-project van stichting De Wintertuin. Samen met andere rockdiva's brengt ze poëzie van Harry Mulisch op de planken. ,,Het is een geweldig project. Samen met onze toetsenist Frank heb ik het gedicht bewerkt. We maken wel vaker pianoliedjes samen, maar dit is in het Nederlands. Dat is wel bijzonder. Erg leuk om aan mee te werken."

Op dit moment zijn de jongens van The Gathering druk met schrijven aan het nieuwe album. Verder tourt de band met het laatste album over de hele wereld. ,,Volgende week zitten we in Zuid-Amerika. In mei gaan we naar Noord-Amerika. We hebben het lekker druk. Het gaat ook goed. Dat is hartstikke leuk. Eén ding is zeker: The Gathering zal altijd blijven bestaan!"