Op zoek naar geluk

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Van armoedzaaier tot Wall Street-legende

Wanneer Gardners vrouw hem verlaat, moet hij hun vijfjarige zoontje Christopher (Jaden Smith, ja de échte zoon-van) alleen opvoeden. Chris zet alles op alles om voor een betere toekomst te zorgen. Toch kan hij niet voorkomen dat ze op straat worden gezet en avond aan avond moeten overnachten bij de daklozenopvang of zelfs op het stationstoilet. Als Gardner uiteindelijk als stagiair bij een effectenmakelaarsbedrijf kan beginnen, moeten hij en zijn zoontje nog veel ontberingen doorstaan voor hij zijn droom van een beter bestaan kan verwezenlijken. Door zijn buitengewone geloof in zichzelf, de liefde en het vertrouwen van zijn zoontje, lukt het Chris uiteindelijk om alle obstakels uit de weg te ruimen en uit te groeien tot een Wall Street-legende.

Natuurtalentje

Een indrukwekkende film, die de wanhoop van armoede uitstekend overbrengt. Het is wennen om Will Smith eens in een serieuze rol te zien. Nu blijkt pas echt hoe goed hij kan acteren. Niet voor niets kreeg hij een Oscarnominatie voor deze rol. Ook produceren doet hij blijkbaar niet onaardig, want Will nam ook een deel van de productie op zich. Zijn zoontje Jaden heeft eveneens het acteren in zijn genen. Jaden Smith speelt in de film Chris' zoontje Christopher en dat doet hij bijzonder natuurlijk. Alsof hij nooit anders heeft gedaan. Het kon ook bijna niet anders als zoon van Will Smith en Jada Pinkett. Van dit kleine ventje zullen we waarschijnlijk nog veel horen. The Pursuit of Happyness is een mooie, emotionele familiefilm, maar niet eentje om vrolijk van te worden. De afloop van de film weet je al bij voorbaat en nu zit je bijna twee uur te kijken naar Gardners eindeloze, deprimerende zoektocht naar geluk. De film stopt te abrupt. Na twee uur pech en depressie wil je als kijker minstens tien minuten genieten van zijn geluk.

Afbeelding verwijderd door redactie

Extra's

Een making of mag natuurlijk niet ontbreken bij de features. Dit keer ligt de focus op de Italiaanse (Muccino's) visie op the American dream. Hoewel de Italiaan heel slecht Engels spreekt, verliep de samenwerking tussen Will Smith en Gabriele Muccino vlekkeloos.
Hoe vader en zoon Smith op de set met elkaar omgingen, zie je in de extra Father and son - on screen and off. Aandoenlijk! The Pursuit of Happyness gaat over het waargebeurde verhaal van Chris Gardner. In de extra's komen we meer over deze man te weten in een interview.
De Rubik's Cube (Rubik Kubus) speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. Deze puzzelkubus was immens populair in de jaren '80. In de feature Inside the Rubik's Cube alles over deze wonderlijke kubus. Verder kun je nog genieten van het nummer I Can, dat geschreven was voor de film, maar er niet in opgenomen werd. Jammer, want het zou een absolute tearjerker geweest zijn! Daarnaast is er nog de mogelijkheid de film te bekijken met audio-commentaar van de regisseur én staan er nog enkele trailers van nieuwe films op deze dvd.

The pursuit of happyness
Met o.a. Will Smith, Jaden Smith en James Karen
Tijd: 112 minuten
Uitgebracht door: Sony Pictures
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar en ouder

Bestel goedkoper online!

Pursuit Of Happyness, The
Thandie Newton