Verlos ons van het kwade
Pastoor Oliver O'Grady komt over als een zachtaardige, liefhebbende vertrouwenspersoon. Voor veel leden van de parochies waar hij heeft gewerkt, was hij de ideale belichaming van het goddelijke gezag. Ze namen hem in huis - soms voor langere periodes - en vertrouwden hem hun hele hebben en houden toe, zo ook hun kinderen. Onder dit betrouwbare uiterlijk verschool zich echter een afschuwelijk monster. Eén die Hannibal Lector doet verbleken. Zijn kerkelijke positie stelde hem in de gelegenheid om meer dan dertig jaar zijn ambt als pastoor uit te oefenen. Een periode waarin hij meer dan honderd kinderen én moeders verkrachtte. Zijn jongste slachtoffertje was amper negen maanden oud. En geloof het of niet: de Katholieke Kerk wist alles en beschermde hem. Keer op keer werd O'Grady overgeplaatst en kon hij in weer een andere parochie gewoon opnieuw zijn gang gaan...
In deze documentaire komen afwisselend Pastoor O'Grady en enkele van zijn slachtoffers en hun familieleden aan het woord. O'Grady, ookwel Father Ollie genoemd, is uiteindelijk tot veertien jaar cel veroordeeld. Maar al na zeven jaar in de gevangenis werd hij uitgeleverd aan zijn geboorteland Ierland, waar hij sinds 2000 als een vrij man woont. Amy Berg zocht daar hem op. Opvallend open praat O'Grady over zijn daden en zijn seksuele aantrekkingskracht naar kinderen toe, waar hij - volgens eigen zeggen - al sinds zijn arrestatie niets meer mee heeft gedaan. Hij vertelt over zijn incestueuze verleden en hij is ook onzedelijk betast door een pastoor in zijn jeugd. Tijdens deze gesprekken met de pastoor zien we shots in een kathedraal, waarmee het onschuldige voorkomen van de veroordeelde pedofiel wordt benadrukt. Het is bijna niet voor te stellen dat deze voorkomende man zoveel slachtoffers heeft gemaakt. Je zou door zijn persoonlijke verhaal haast medelijden met hem krijgen.
Pastoor Oliver O'Grady, inmiddels een vrij man in Ierland
De verhalen van de slachtoffers zijn helaas nog schrijnender, zo niet ronduit triest. Ze hebben moeite om erover te praten en psychische en lichamelijke problemen zijn schering en inslag. Het verhaal van mijnheer en mevrouw Jyono is echt hartverscheurend. Als vrome en toegewijde katholieken voelden zij zich zo intens verraden door de kerk en door Father Ollie. De familie Lyono heeft pastoor O'Grady tot het eind toe gesteund; hij belde hen zelfs op om over zijn problemen in weer een andere parochie te praten. Toch waren ze er niet helemaal gerust op na al die geruchten en beschuldigingen, dus vroegen ze hun dochter of hij misschien ook aan haar zat, toen ze klein was. Haar antwoord deed hun wereld instorten. De man die zij liefdevol in huis hadden genomen, bleek hun dochter Ann van haar vijfde tot twaalfde jaar te hebben verkracht. Ze durfde haar ouders al die jaren niets te vertellen.
Maar hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom is O'Grady niet al in 1973 uit zijn functie gezet na het eerste "incidenten" - zoals de kerk het noemde? De aartsbisschop van Los Angeles, kardinaal Mahony, nam ten tijde van het misbruik het dossier O'Grady van zijn voorganger over. Hij zag echter geen link tussen beide zaken die destijds speelden, want de één betrof een meisje en de andere een jongen. Zijn Mahony en zijn voorganger medeschuldig omdat zij het wisten en niets deden? De film bevat ook tot op heden onvertoonde video-opnamen van een verhoor onder ede van Mahony. Een schokkend fragment hiervan is als de volgende vraag wordt gesteld: "Is het hebben van seksuele verlangens ten opzichte van een negenjarige een reden om iemand uit het ambt te zetten?" en Mahony droogjes antwoordt: "Neen."
Misbruik door een vertegenwoordiger van de kerk, ookwel clergy abuse, zoals het in de Verenigde Staten wordt genoemd, bestaat al veel langer. In de Katholieke Kerk - volgens sommigen - al sinds de vierde eeuw, toen het celibaat van het priesterschap in het leven werd geroepen. In Nederland zijn sinds 1995 ongeveer honderdveertig gevallen bekend. In deze documentaire wordt de schuld veelal bij de Katholieke kerk neergelegd, die de slachtoffers heeft genegeerd en aan hun lot heeft overgelaten. Wellicht, nu er steeds meer slachtoffers over hun verdriet durven te praten, wordt er eindelijk wat aan gedaan. Deze documentaire Deliver us from evil is in elk geval een stap in de goede richting. En elke stap is er één...
Deliver us from evil
Speelduur: 101 minuten
Uitgebracht door RCV
EAN: 8713045213602
Releasedatum: 22.08.2007