Twee verscheurde levens
Nahid groeit op bij Maryam, de zus van haar echte moeder Mohtaram, ten tijde van de laatste Sjah van Perzië. Mohtaram heeft Nahid weggegeven, omdat Maryam geen kinderen kan krijgen en zij zelf genoeg kinderen heeft om voor te zorgen. Niet dat het Nahid wat uitmaakt, want ze wordt liefdevol verzorgd en heeft een zeer gelukkige jeugd. Dit geluk wordt wreed verstoord wanneer Nahid ongeveer negen jaar oud is. Haar vader haalt haar onverwachts op van school en ze moet van hem mee terug naar haar echte moeder en broertjes en zusjes. Zowel Nahid als Maryam zijn ontroostbaar. Eenmaal weer thuis is haar moeder Mohtaram geen echte moeder voor haar, en ook de rest van het gezin zijn vreemden voor Nahid. Alleen haar iets oudere zus Pari heeft wel aandacht voor Nahid en de meisjes dromen samen van filmsterren en een bestaan in Amerika.
Het leven thuis valt beide meisjes zwaar. Ze hebben allerlei beperkingen door hun vrouw-zijn en ze zien er allebei tegenop om uitgehuwelijkt te worden. Helemaal wanneer Pari een man ontmoet op wie ze echt verliefd is. Helaas vindt hun vader de jongen niet goed genoeg voor Pari en hij heeft ook al een andere man voor haar op het oog. Na lange tijd stemt Pari in met het huwelijk, maar een gelukkig huwelijk is het niet. Haar man heeft zijn handjes los zitten en uiteindelijk -tot ongenoegen van haar ouders- scheidt Pari alsnog van haar man. Hij houdt echter hun zoontje en Pari mag hem niet zien, iets wat haar erg ongelukkig maakt.
Nahid heeft meer geluk en mag van haar vader studeren in de Verenigde Staten, waar ook haar twee oudere broers studeren. Ze kan haar geluk niet op! Het leven in de Verenigde Staten valt haar echter zwaar en ze vindt moeilijk aansluiting bij de andere studenten. Toch lukt het haar om haar draai te vinden en zelfs een echtgenoot, waarmee ze ook een dochter krijgt. De twee zussen hebben nog maar sporadisch contact, voornamelijk vanwege de politieke situatie in Iran en de verstoorde verhouding tussen Iran en de Verenigde Staten. En dan krijgt Nahid te horen dat Pari is overleden door een val van de trap...
Het verhaal beslaat enkele decennia waarin de geschiedenis van Iran, het voormalig Perzië, drastisch verandert. Als een rode draad lopen de politieke ontwikkelingen door het verhaal heen, en ze hebben zeker invloed gehad op hoe hun vader de twee meisjes bejegende. Twee meisjes uit Perzië is verder een prachtig verhaal over het leven en de dromen van vrouwen in een enigszins 'modern' gezin in Iran. Maar het is ook een droevig verhaal over verstoorde dromen en onmogelijke liefdes. Nahid Rachlin vertelt dit alles heel erg open en beeldend, waardoor je echt door het verhaal wordt geraakt. De kleine drukfoutjes die ik tijdens het lezen tegenkwam, zijn daarom vergeven.
Twee meisjes uit Perzie
Nahid Rachlin
336 bladzijden
Uitgeverij The House of Books
ISBN 9044319574
Website: www.nahidrachlin.com.