Boek: Letterhonger van Suzan Smit
In Letterhonger kan de lezer meegenieten met de dagelijkse beslommeringen van Susan Smit, waarmee zij een tipje van de sluier van haar leven oplicht. Haar leven als vrouw. Zoals elke vrouw, en ieder mens eigenlijk, heeft zij haar goede en slechte dagen. Op een goede dag voelt zij zich op en top vrouw en loopt op slingbacks en in een 'hier-ben-ik-jurk'. Een slechte dag kenmerkt zich door sneackers, een lubber trui, make-uploos door het leven gaan en een knoedeltje.
In het boek doet Susan Smit bepaalde fasen van haar leven aan. Zij schrijft over haar leven als auteur en het schrijverschap, waarbij zij veelal op vooroordelen stuit. Zo zou de verkoop van de boeken eerder toegeschreven worden aan haar uiterlijk dan aan de kwaliteiten. Enerzijds gaan hier soms onzekerheid, twijfel en bewijsdrang mee gepaard. Anderzijds gaat het leven van een auteur hand in hand met veel drank, uren achter de computer hangen, verplichtingen naar uitgeverijen toe, de boekenweek en signeerellende.
Spiritualiteit en het leven als heks maken ook een belangrijk deel uit van haar leven. Dat resulteert zich in bewust leven: 'Bewust zijn in wat je doet, verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen daarvan en oog hebben voor de samenhang van dingen.'
Na elf jaar verbrak Susan haar relatie met de man die zij ontmoette op de universiteit, de man waarmee zij volwassen is geworden. Ineens staat zij er alleen voor. Nu wordt een quasi onafhankelijke vrouw - zij dacht altijd onafhankelijk te zijn - daadwerkelijk onafhankelijk. De eerste weken wordt ze verteerd door verdriet, maar aan alles komt een eind en bijna alles went. Zo ook de pijn om het verbreken van een relatie. Al feestend, flirtend en datend komt zij een stap dichterbij de afsluiting van dát hoofdstuk.
Letterhonger is grotendeels een samenstelling van eerder gepubliceerde columns en artikelen. Elke fase die zij beschrijft, bestaat daarom ook uit korte, krachtige anekdotes. De columns zijn vlot geschreven en lezen makkelijk weg. Op hilarische wijze schetst Susan Smit man-vrouw verschillen - shoppen en (functioneel) zeuren - en de obsessie voor schoenen en tassen. Dit zal zeer herkenbaar zijn voor eenieder die dit leest.
Zelden heb ik smakelijk om een boek moeten lachen als om Letterhonger. Echter, het is niet louter hilariteit. Het boek heeft meer te bieden. Susan Smit weet de juiste balans te vinden tussen humor, diepzinnigheid en gevoel. Voor een goed verstaander schuilt in elk verhaal wel een boodschap:
Letterhonger gaat enerzijds over de noodzaak van de auteur voor schrijven en lezen. Anderzijds is het aandacht vragen voor de verloedering en modernisering van de taal. Door die zoektocht naar authentiek en mooi woordgebruik, komt het soms ietwat gekunsteld over.
Bepaalde passages zijn juist confronterend. Iedereen maakt wel dezelfde fasen door van obsessie, liefde, verdriet, naïviteit en onnozelheid. Alleen word je niet dagelijks met je neus op de feiten gedrukt. Door de herkenbare en puur beschreven situaties, draagt Letterhonger in zekere zin bij aan een stukje bewustzijn.
In het leven moet je keuzes maken en leren loslaten. Tevens, hoe pijnlijk het ook is, in een relatie. Mijns inziens steekt de auteur eenieder een hart onder de riem: het is mogelijk om alleen en onafhankelijk je leven te leiden. Als de tijd rijp is komt er altijd wel iemand op je pad die bij je past, ook al zie je het leven na beëindiging van de relatie somber in.
256 bladzijden
Uitgeverij:Lebowski Publishers
ISBN: 9789048800636