Roep van de Goden
Ruim vijfenveertig jaar geleden nam een groepje Braziliaanse muzikanten een album op, met als titel de naam van de band: 'Os Ipanemas'. Hun muziek had niet de traditionele bossa nova en samba ritme, maar was een mix van Braziliaanse stijlen waarop duidelijk Afrikaanse invloeden te horen waren. In 2006 vormden de overgebleven twee originele bandleden, zanger Wilson Das Neves en gitarist Neco, samen met bevriende muzikanten The Ipanemas. Met hun comebackalbum The Return of The Ipanemas, zetten ze zichzelf weer op de muzikale kaart. En in 2006 veroverden ze de wereld met Samba is our Gift. Onlangs verscheen hun nieuwe album Call of the Gods, een ode aan het allereerste album uit 1962.
De samenstelling van de band voor hun optredens in Nederland, bestaat uit: Wilson Das Neves, Ivan Conti (aka Mamão), Vitor Santos, Thiago Martins, Ze Carlos en Alex Malheiros. Helaas kon Neco wegens gezondheidsredenen niet mee op tournee. Op mijn allereerste vraag, waarom er geen vrouwen in de band zitten, kreeg ik meteen enthousiast antwoord. Voor hun vertrek naar Nederland hebben ze Aurea Martins, een bekende Braziliaanse zangeres benaderd voor een samenwerking. Met haar zullen The Ipanemas ook gaan optreden én wellicht de studio induiken om een plaat op te nemen. Ze kennen elkaar natuurlijk al langer via de Braziliaanse music scene, want ook Aurea Martins draait al meer dan veertig jaar mee.
The Ipanemas worden vaak vergeleken met de Cubaanse 'Buena Vista Social Club'. Dat vinden ze helemaal niet erg, eerder een eer. Ik kan me wel voorstellen dat die vergelijking wordt getrokken, maar ondanks een aantal overeenkomsten zijn The Ipanemas uniek in hun muziek. Ruim vijfhonderd jaar geleden, toen de Portugezen Afrikaanse slaven brachten naar Brazilië, werd de samba geboren. De kerkmuziek van de Jezuïeten werd gemixt met Afrikaanse zang en dans. Daar ligt de oorsprong van de nationale muziek van Brazilië.
Voor The Ipanemas is muziek en religie de basis van hun bestaan, eigenlijk geldt dat voor alle Brazilianen. De Afro-Braziliaanse invloeden zijn dan ook alom aanwezig. Is het niet in het ritme van de muziek, dan toch zeker in hun teksten. Een populaire afgeleide van de samba is de bossa nova. Deze muziekvorm die het beste te omschrijven valt als, sensueel en easy going, was in de jaren vijftig en zestig bijzonder populair in de underground scène van Brazilië. Eén van de bekendste bossa nova nummers aller tijden, is toch wel 'The girl from Ipanema'. Een regelrechte wereldhit, waar ook Wilson Das Neves en Neco hun muzikale bijdrage voor hebben geleverd. Maar de Brazilianen hebben deze muziekvorm herontdekt, mede door The Ipanemas. Met recht kun je hier spreken van een New Wave.
Het optreden was zoals verwacht, fantastisch. De mengeling van samba, bossa nova en jazz is een waar feest voor je oren, waar onmiddellijk ook je lichaam op reageert. Zinnenstrelend! En ondanks dat de jongste 25 jaar is en de oudste al 71 jaar, dragen ze een eenheid uit dat geweldig is om te zien en prachtig om te voelen. Met hun gezamenlijke visie op muziek en hun spirituele gelijkheid zijn ze one big happy family.
Obrigado por tudo!