Appingedam gaat voor de shanties!
Shanties zijn werkliederen die tussen 1820 tot 1920 aan boord van de koopvaardij werden gezongen om het zware werk te verlichten en ritmisch en gelijkmatig te laten verlopen. Er werd een lied gezongen door één shantyman (voorzanger) en het refrein werd door de matrozen gezongen. Op het ritme van deze liederen werd dan in een tredmolen aan de kaapstander (grote staande lier) gelopen. Met weer een ander lied werd de pomp gelijkmatig op en neer bewogen. Voor al het zware werk aan boord werden deze liederen gebruikt en omdat het werk nogal verschillend was, hadden ze veel variatie. De shantyman was erg belangrijk aan boord, men zegt wel dat een goede shantyman wel goed was voor vijftien matrozen.
Het 'Bie Daip'-festival
Op 22, 23 en 24 augustus 2008 organiseert de Damster Shantygroep Armstrong's Patent voor de zevende keer het Uniek Internationaal shanty Festival Bie Daip, met een keur aan binnen- en buitenlandse groepen. Het is een uniek festival, omdat in tegenstelling tot andere shantyfestivals, hoofdzakelijk kleine formaties optreden, die ieder op hun eigen manier de 'echte', of 'traditionele' Shanties in stand proberen te houden.
Shanties hip?
Oké, hip misschien nog niet, maar toch spreken deze zeemansliederen niet alleen ouderen aan. Zo zal de shanty-groep Les Pirates optreden tijdens dit festival. Jonge meiden, die energieke stemmen hebben, maar die ook een beetje rebels zijn, zingen met overtuiging liederen van vroegere matrozen. Les Pirates zijn echte komedianten, die je vertellen over het leven aan boord met een verbluffende overtuiging. Ze bruisen van energie en maken er samen met hun publiek één groot feest van.
Hun repertoire bestaat uit werkliedjes, dansliedjes, maritieme klaagliedjes maar ze vallen ook aan met magnifieke Engelse shanties. Ze hopen dat ze op het festival in Appingedam traditionele Hollandse shanties leren, zodat ze deze later aan hun Bretonse vrienden kunnen laten horen.
Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan voor meer informatie op de website van Armstrong's Patent of ga naar Appingedam op 22, 23 of 24 augustus.