Over leven met het hart van een ander

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Deze vraag van Amy Silverstein, kom ik tegen in één van de eerste hoofdstukken uit haar debuut Motorpech, zet mij aan het denken. Hoe zou ik reageren als ik opeens een hartkwaal blijk te hebben. Ik vind het lastig en hopelijk hoef ik 'm ook nooit te beantwoorden. Wat het met het leven van Amy heeft gedaan, lezen we in haar autobiografie.

Als Amy, een vrolijke Amerikaanse rechtenstudente, opeens hartkloppingen krijgt en flauwvalt, maakt ze zich geen zorgen. Ook haar arts denkt dat ze zich om niets druk maakt. Helaas heeft hij ongelijk. Ze heeft de klachten niet van de stress, maar door een levensbedreigende hartafwijking.

Amper een jaar later krijgt de 25-jarige studente een ander hart en daarmee een ander leven. Voortdurend is er de angst voor afstoting, een grote dosis misselijkmakende medicijnen en een vergroot risico op kanker. Volgens de prognose heeft ze nog tien jaar te leven. Daar trekt Scott, haar vriend, zich niets van aan en op de intensive care vraagt hij haar ten huwelijk. Ze trouwen en adopteren later een baby.

De lezer volgt haar ziekte op de voet. Zo ben je getuige van de verschrikkelijke medische onderzoeken. Voel je het onbegrip en onvermogen in haar omgeving. En dan zijn er ook nog eens haar twijfels en frustraties. Het liefst zou je roepen dat die nergens voor nodig zijn. Toen wist ze dat natuurlijk nog niet, maar ondanks de prognose van tien jaar, heeft ze er al weer tien extra jaartjes bijgekregen.

Motorpech is een aanrader voor ieder die het verhaal wil lezen van een meisje dat opeens dooziek wordt. Verwacht je een sensationeel verhaal over een meisje dat toaal veranderd door de transplantatie en zelfs op haar donor gaat lijken, moet ik teleurstellen. Misschien is de onderkop 'over leven met het hart van een ander' daarom wel een beetje misleidend.


Motorpech
Amy Silverstein
334 bladzijden
Uitgeverij: Mistral
ISBN: 9789049950828